KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:
KÁNYA GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én Becker Pál képviselőtársam javaslatához megpróbálok igazodni az időkímélés céljából. Ezért azt a kétórai vitát, amelyet a gazdasági bizottság tegnap lefolytatott a költségvetési törvény általános vitára bocsátásáról, röviden megpróbálom összefoglalni.
A gazdasági bizottság tagjai közül többen egyértelműen úgy fogalmaztak, hogy a költségvetési javaslat nem alkalmas az általános vitára, s kétségüket fejezték ki, hogy egyáltalán az év végéig lehet-e ebből törvény. Többen, de nem a többség. A gazdasági bizottság 13 "igen"-nel, 6 "nem"-mel, 1 tartózkodás mellett a törvényt általános vitára alkalmasnak találta.
Szeretném megjeleníteni a gazdasági bizottság néhány megállapítását és az ebből következő várható fejleményeket is. Az egyik: a gazdasági bizottság megállapította, hogy az 1992. évi állami költségvetés tavalyihoz képest ígért korábbi benyújtása nem történt meg, valamint a költségvetés szerkezetében sem történt lényeges változás. Igaz azonban az, hogy a költségvetési irányelvek kialakítása időben megtörtént, és a Parlament előtt ismert.
Másik fontos megállapítás, hogy a nagy társadalmi ellátási rendszerek, például a társadalombiztosítás, oktatás, egészségügy reformja ez évben nem történt meg, ezért egyrészt a költségvetési javaslat kiadási oldala szükségszerűen alkalmazkodik a meglévő struktúrákhoz, másrészt a bevételi oldalt az adótörvények meghatározzák, amely adótörvények belső működésére, hatékonyságának javítására változtatások történtek, de az adózási szerkezet nem változott.
Ezért azon az alapkérdésen túlmenően, hogy az államháztartás, a költségvetés egyensúlyának biztosítása – mint alapvető igény – érdekében sor került a gazdasági bizottság tagjai által annak vizsgálatára is, hogy a költségvetés alkalmas-e a gazdaság élénkítésére. A gazdaságélénkítő hatás tulajdonképpen a költségvetés által áttételesen jelenik meg, és a törvényben lévő eszközrendszer nem teljes mértékben alkalmas ennek a funkciónak az ellátására.
A költségvetés gazdaságélénkítő hatása változatlan gazdasági-társadalmi struktúrák mellett kevés, kérdés az is, hogy ilyen struktúrákat egyáltalán támogasson-e egy megváltoztatott költségvetési kiadási oldal. Erre vonatkozóan a képviselők a kiadási oldal aránytalanságait szinte mindegyik véleményben máshol és máshol látták.
Az ebben a gondolatrendszerben elhangzott véleményeket a törvényjavaslat vitájában a képviselők bizonyára meg fogják jeleníteni. Ezért összességében a gazdasági bizottság abból a felismerésből kiindulva, miszerint nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a törvényjavaslat általános vitáját ne kezdjük el, mert az ország működőképességének biztosításáról van szó, ezért a bizottság az általános vita elkezdését javasolja. Köszönöm. (Gyér taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir