ZSIGMOND ATTILA (MDF)

Full text search

ZSIGMOND ATTILA (MDF)
ZSIGMOND ATTILA (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt állok, mert mást nem tehetek; töredelmesen bevallom, hogy lobbyzni fogok, és kérdem, hogy miért nincs prioritás, de ha van, akkor miért nincs.
Huszonegy szervezet hozzám is eljuttatott közös állásfoglalása szerint – és itt most idézet következik: "A tervezet, hivatkozott céljával ellentétben, nem az Országgyűléstől kapott feladatai szellemében fogant. Nincs ötlete magának a jövedelemtermelésnek ösztönzésére, viszont biztos módszerei vannak a szellemi tevékenység további visszafogására, a kulturális területen az állami szubvenciók reálértékének adótechnikákkal történő csökkentésére." Aláírói: a Magyar Tudományos Akadémián kívül az írók, a film- és TV-művészek, építőművészek, képző-, ipar-, fotó- és táncművészek szövetségei, kulturális és építészeti kamara, az érintett szakszervezetek és így tovább.
Mi ellen is tiltakozunk? Egy szemlélet ellen, amely – miközben a szellemi alkotómunka feltételeit csorbítani igyekszik – arról beszél, hogy tovább mérséklődik a beavatkozás. Milyen kár, hogy tovább mérséklődik! Csak azt ne felejtsék el a perselyezők, hogy a kedvezőbb feltételek megnyirbálása is beavatkozás!
El kellene dönteni a dilemmát, mi a fontosabb: a szellemi tevékenység kedvezőbb feltételei vagy a költségvetési bevétel eme morzsája. El kell dönteni, hogy holnapra vagy a jövőre gyümölcsözőbb-e tervezni. A szellemi munkások kifejezetten tudomány-, kultúra-, illetve művészetellenesnek tartják a szigorító technikák bevezetését, az átalányköltség-elszámolás eltörlésének szándékát.
Nem tudom magyarázni, hogy a diktált költséghányad szerinti elszámolást, a tervezetkészítők 1988 óta dédelgetett gyermekét, hogy lehet a szükséges könyvelési ismeretek nélkül, egységes és hiteles költségkódex nélkül e szakmára szabadítani. Milyen szomorú lesz azt látni, hogy a magyar szellemi élet jelesei és fontosai – ahelyett, hogy alkotnának – szorgalmasan fényesítik rubrika-intelligenciájukat, és ha adózási szalonképességüket megszerezték, akkor maradék idejükben esetleg alkothatnak is!
Nem tudom megmagyarázni, hogyha a szellemi munkások nem, a bedolgozók milyen prioritás alapján dolgozhatnak tovább diktált költségelszámolással. No, ezt természetesen nem azért mondom, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is.
Nem tudom megmagyarázni, hogy az önálló művész miért nem számolhatja el működési veszteségét a következő évben. A műalkotás készítése – mint ismeretes – nem pisztolylövésre január 1-jén kezdődik, és ugyanazon év december 31-én, órakongatással fejeződik be. A szellemi munka, mint ismeretes, nem hasonlítható a stancológéphez vagy a szalaghoz, hiszen sok esetben évekig érlelődik az új. És míg a művészi munka tárgyának értéke növekszik, a sorozatgyártott termékek értéke elkészültüktől csökken. A műtárgy nem cipő, amely a használat során csak kophat.
Nem tudom, miért nem lehet alapítványban műtárgyat adományozni. Nem tudom, miért kezdeményezi a tervezet az úgynevezett kulturális szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a kiadó kedvezményezett, de Csoóri Sándor vagy Konrád György nem; a hegedűművész igen, a zeneszerző nem; a színész igen, a drámaíró nem. – Nem különös? Ha nem volna mindez érthetetlen, és sok szellemi munkás kollegámra súlyosan hátrányos, kifejezetten mulatságos lenne a tájékozottság hiányából született kirekesztés és a megkülönböztetések sora.
A részletes vitában önöknek, tisztelt Ház, 5 módosító javaslatommal lesz szerencsétlenségük találkozni. Köszönöm figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir