GALI ÁKOS, DR. (független)

Full text search

GALI ÁKOS, DR. (független)
GALI ÁKOS, DR. (független) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Hogyha eddig véletlenül nem tudtam volna, hogy az élet nagy forgatókönyvíró, akkor most megtapasztalhattam, ahogy felvet egy problémát, úgy némileg ki is húzza alóla a szőnyeget.
Hogy miért mondom el mégis az interpellációmat változatlan formában, azt majd utána egy mondattal megindokolom.
Tisztelt Államtitkár Úr! Alighanem meglepő az ön számára az a kijelentés, hogy a magyar-román viszony a közvéleményt az átlagosnál jobban érdekli, különösen így van ez a határ menti megyékben, a határ menti megyék lakosságánál, és különösen így van ez abban az esetben, ha a határon való átkelés nehezül meg bármilyen okból, ha a magyar állampolgárok - zömmel a határ túloldalán - többórás várakozásra kényszerülnek. Én nem kívánom sem az államtitkár urat, sem a tisztelt Házat a többórás várakozások történeteivel untatni - tudok 18 órás,14 órás, 12 órás várakozásokról is -, nem ez a lényeg azonban furcsa módon, hanem a mögöttük meghúzódó masszív, többórás várakozási átlag. A helyzet valóságosan lehangoló voltáról választópolgári megkeresés alapján személyesen is volt alkalmam meggyőződni a közelmúltban.
Tisztelt Államtitkár Úr! Én tudom azt, hogy a kormányzat rendelkezik megfelelő információkkal a magyar-román határon általában kialakult helyzet tekintetében. Nem tudok azonban arról, hogy ennek birtokában a közelmúltban tett-e a kormányzat valamilyen lépést a román fél irányában a helyzet javítására, illetőleg, hogy erre a lépésre milyen román válasz érkezett, esetleg bizakodásra okot adó román válasz érkezett volna.
Egyúttal kihasználva a téma adta lehetőséget, és utalva Antall József miniszterelnök úrnak a Ház október 21-i ülésén napirend előtt elhangzott szavaira, kérném államtitkár urat, hogy lehetőség szerint szélesebben is világítsa meg azokat a lépéseket, amelyekkel a kormányzat tesz a magyar-román viszony javítása érdekében. Ugyanis személyes tapasztalatom is megerősített abban, hogy bármiféle határmozgásnak, a határon bármiféle oldódásnak az alapja az államközi kormányzati viszonyok normalizálódása, javulása.
Debrecen város képviselőjeként kérem a válaszát államtitkár úr, de biztos vagyok abban, hogy más határ menti megyék, települések lakosságát is érdekelni fogja az ön válasza. S hogy miért mondtam el változatlan formában az interpellációt, talán így egyrészt kiderült, másrészt pedig az a véleményem, hogy az a bizonyos benzináremelés-intézkedés, amely valóban megapasztotta napok óta a határforgalmat mindkét irányból, az az eddigi tapasztalatok szerint csak annak az apály-dagály hullámzásnak az egyik része, amit a magyar-román határforgalomban bizony bizonyos rendszerességgel időnként meg kell szoknunk. Köszönöm a figyelmet, és kérem államtitkár úr válaszát. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir