JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Mindenekelőtt köszönöm a miniszterelnök úr tanácsait a következő interpellációk témájára vonatkozóan. Meg fogom fontolni ezeket. Egyébiránt most sem kívánok a viszonválaszban stíluskérdésekkel foglalkozni.
A válasz tartalmi részét illetően elöljáróban szeretnék leszögezni valamit. Meggyőződésem, s ezt komolyan gondolom, hogy nincs ma Magyarországon olyan számottevő politikai erő, amely ne tartaná fontosnak a demokrácia és a politikai intézményrendszer stabilitását. Azt azonban önnek is tudnia kell, hogy a koalíción belüli villongások, nyílt hatalmi játszmák és botrányos szóváltások a közvélemény szemében nemcsak a kormánykoalíciót, hanem a Parlamentet és a politika egész intézményi struktúráját is lejáratják.
Veszélyes játék ez, mert a társadalom egyre erősebb ellenszenvvel fordul el a politikától, s nélküle nehéz lesz kiépíteni egy valódi demokráciát.
Azt is tudnia kell, hogy a kiélezett belső hatalmi harcok sokak számára ismét választ adnak egy kérdésre. Arra, hogy mi köti le az ország életét irányító politikai erők energiáit, s a Parlament és a Kormány miért nem tud teljes időt szentelni azoknak a problémáknak, amelyek az emberek életét, megélhetési gondjait és létbiztonságát közvetlenül érintik. (Zaj.)
A miniszterelnök úr vitathatatlanul adott egyfajta választ a feltett kérdésekre. Ez azonban elfogadhatatlan számomra. (Zaj.) Nemcsak azért, mert a koalíciós partnereire hárítja a felelősséget, hanem mert megkerüli az igazi problémát. Azt a kérdést, hogy egy modern jogállamiságra épülő demokrácia felé mozdulunk el, vagy egy olyan banánköztársaság modellje felé, mely a demokráciának és a többpárti parlamentarizmusnak legfeljebb a karikatúráját, illetve paródiáját adja. (Zaj.) Én nem tudom másnak nevezni azt a politikai struktúrát, melyben a második legerősebb koalíciós párt elnöke tüntetésre hív egymillió embert a Kormány politikája ellen. (Zaj.) A párhuzam persze rossz, mert a hatalmi pozíció körüli színjáték inkább tragikomikus, mint humoros. Olyan színjáték ez, melynek nem akar vége szakadni, s melyhez a miniszterelnök úr is újabb és újabb felvonásokat nyit. Hétről hétre zajlik itt is az előadás, s legfeljebb a statisztának tekintett szereplők veszik észre a rendezői jobbon, hogy folyamatosan elszivárog a közönség, s lassan kiürül a nézőtér. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir