MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:
MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter: Én azért kértem írásbeli válaszra lehetőséget 30 napon belül, mert tárgyalni kívántam a Lehel Hűtőgépgyár sérelmes helyzete ügyében a tulajdonosokkal, a gyár vezetésével, az alkalmazottak képviselőivel a sérelmes problémák megismerése és lehetséges megoldása végett. Azon kívül szükségét láttam bizonyos intézkedések előkészítésének is. A tárgyalások során kifejezésre juttattuk azt, hogy a Kormány természetesnek tartja, hogy a vállalat, az új tulajdonos, vállalt kötelezettségét tartja, nevezetesen egy korszerű gyárat tart fenn, azt fejleszti, s ez az üzem a magyar gazdaságnak változatlanul kiemelkedő egysége lesz egyrészről. Másrészről, hogyha szükség van a hatékonyság érdekében munkaerőgazdálkodási intézkedésekre - finoman fogalmazva átcsoportosításokra, leépítésekre, akkor azt fejlesztéssel, a termelés bővítésével, a szükséghez képest átképzéssel, s végső soron a megfelelő végkielégítéssel próbálja megoldani, a jóléti intézmények működtetését változatlanul biztosítsa, mint ahogy ezt vállalta, s ebben változás csak az érintettek konszenzusával történjék.
A tanácskozás eredménye, a tárgyalások eredménye az volt, hogy az érdekelt felek erre változatlanul kötelezettséget vállaltak, így például fejlesztést határoztak el 1992-re 600 millió forint erejéig, a hűtőgépek számát 70 ezerrel növelik, új termékeket fognak rendszeresíteni, és az elbocsátásokra a jelzett ezren fölüli, 1992. I. negyedére jelzett ilyen nagyszámú elbocsátásra nem fog sor kerülni.
Ami a jóléti intézmények sorsát illeti, vállalták azt a kötelezettséget, hogy azok működését egyoldalúan nem fogják megszüntetni, ehhez a Vagyonügynökség is intézkedéseket tett, hogy az esetleges változás ezek sorsában csak az érintettek együttműködésével következzék be. Ehhez a Vagyonügynökség anyagi eszközöket is rendelkezésre fog bocsátani.
Amit még említenék, hogy a kormányzat azt is kilátásba helyezte, és rendelkezésre áll annak lehetősége, hogy célzott, költségmentes átképzést szervez a gyárban, ha mégis szükséges, ilyen jellegű lépések megoldásához. Egy fontos eleme volt még, elvi eleme volt az interpellációnak, az nevezetesen, hogy a Kormány, a kormányzat tervezi-e, hogy a privatizációs bevételekből ráfordításokat eszközöl munkahelymegőrző, munkahelyteremtő lépések iránt, ilyen irányú befektetések, beruházások megvalósítása céljából?
Szeretném tájékoztatni az interpelláló képviselő urat is és a képviselőházat is, hogy ilyen irányú előterjesztést a Vagyonügynökség igazgató tanácsa elfogadott, a közeli napokban a Kormány elé kerül, és ez meg fog jelenni végül is a vagyonpolitikai irányelvekben is, hiszen a privatizációs bevételek mikénti felhasználása felől a vagyonpolitikai irányelvek keretei között az Országgyűlésnek kell döntenie.
Ezek voltak a főbb dolgok, amiket még egyszer szerettem volna elmondani, az egyébként részletes válaszom mellett. Köszönöm szépen. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir