DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, Tisztelt Országgyűlés! Két egyszerű mondattal kezdem. Kockázat nélkül nincs haszon. Gyáva népnek nincs hazája. (Derültség.) A szerény harmadik mondatom a következő. Tekintettel arra, hogy ez a tisztelt Ház ország-világ előtt egy igen egyszerű hovatartozási, erkölcsi, politikai vitában, ha jól emlékszem, 24 vagy 36 órára nevetségessé tette magát, s ezt a 24-36 órát lélegzet-visszafojtva figyelte egy ország, és figyelte a világban szétszórt magyarság azt a pillanatot, amikor visszaszavaztuk önmagunknak a vörös csillagos címert a címervitában.
Hasonló állapotban van most a tisztelt Ház a '996-os világkiállítással kapcsolatban. A '996-os világkiállítás mindenféleképpen, ha elmarad, ha nem nem marad el – kérem szépen –, már jelentős költséget emésztett föl, azon kívül 1100 éves állami fennállásunk ünneplése is pénzbe fog kerülni. Tehát mindenképpen bizonyos gazdasági terhet az országra ráterhel.
Tekintettel arra, hogy a világkiállítás, amely teljesen függetlenül a millenniumi kiállítástól is, adódik az ország számára, a kettő mellett együtt hatványozott érvek szólnak, a magam részéről egyszerűen érthetetlennek tartom azt az óriáskígyót, amivé ez a vita terebélyesedett.
Tudniillik nincsen kevesebbről szó, mint arról, hogy Budapest főváros önkormányzata szereptévesztésben van. Először is elfelejti azt, hogy ő nemcsak egy város önkormányzata, hanem az ország fővárosának az önkormányzata. Mint ilyen, nagyon jól kéne azt tudni, hogy Kajászószentpéteri megengedheti magának azt, hogy piros-sárga-kékbe öltöztesse a főterét, de a főváros részéről nagyon furcsa volt, hogy piros-sárga-kékbe öltöztette március 15-én a Parlamentet, környékét és az egész fővárost. (Borz Miklós tapsol)
Eme szellemiségből adódik, hogy a fővárosnak hovatartozás, – társadalmi, nemzeti hovatartozás – is kell, hogy hozzájáruljon szakmai ítéletéhez.
A másik, kérem szépen: abszolút kézenfekvő a törvényalkotásunkból, az Alkotmányunkból, hogy a Parlament a törvényalkotó, a törvényhozó, a Kormány a végrehajtó szerv, az önkormányzatok pediglen az önkormányzati törvény alapján jutnak jogosultságokhoz, de nem kerülhetnek a Parlament és a törvényhozás fölé. Így ezt a meddő kísérletet, amit a 17 Schönherz Zoltán utcás parlament … pardon… fővárosi önkormányzat elkövet, kell, hogy megkövessék azokat az elmúlt hónapokat, amit ebben a témában lejátszottak.
A magam részéről szeretném a tisztelt fővárosi önkormányzat figyelmét felhívni arra, hogy vizsgálja felül, hogyan jutott erre a döntésre, szemben a kerületek álláspontjával. Hogyan erőszakolták ki küszöb alatt bejuttatott egyes személyiségeiket, akik kérem szépen hívévé válnának rögtön ennek az önkormányzatnak, ha a lobbyt az ő számukra biztosítanák. Tudniillik arról van szó, hogy ki gazdálkodik a pénzzel, ki baz… ki gazdálkodik különféle… (derültség; közbeszólások balról.) . Igen, igen, jól tetszett érteni. …ki gazdálkodik kérem szépen, különféle koncessziós és egyéb jogosultságokkal? Tehát amikor a kérdés ennyire le van meztelenítve, akkor én azt hiszem, hogy miután visszakerült a döntés a Parlament elé, a Parlamentnek nincsen más dolga, hiszen ugyanolyan helyzetbe került, mint az előbbi időszakok különféle vitáival, amikor két teljesen ellentétes pólus alakult ki a Ház két oldalán, és az ellentétes pólus ellenére a Háznak döntést kell hoznia. Most sem tehet mást. Kádár Béla miniszter úr ugyebár elmondotta, hogy milyen fekete nap volt, amikor elvetette a főváros a világkiállítás gondolatát, az előbb Deutsch Tamás képviselő úr elmondta ennek pontosan az ellenkezőjét. Ebből a két pólusból adódik, hogy mi azért vagyunk itt, hogy ebben a kérdésben döntsünk, hisz ezért küldtek bennünket ide. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir