PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A most tárgyalt törvényjavaslattal kapcsolatos fenntartásainknak már hangot adtunk a múlt heti plenáris ülésen, ahol Matyi László képviselőtársam szólalt fel.
Én egy olyan aggályos kérdésről kívánok szólni a szabaddemokraták nevében a törvényjavaslat kapcsán, amely alkalmas arra, hogy lejárassa a törvényhozás tekintélyét és az állampolgár törvényekbe vetett bizalmát is. Alig több, mint egy hónap telt el azóta, hogy az Országgyűlés elfogadta a munkatörvénykönyv módosítását, és életbe léptette a végkielégítés intézményét. A mostani törvényjavaslat pedig gyakorlatilag mindezt semmissé tenné.
A munkatörvénykönyv arról szól, hogy a dolgozót a munkáltató felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése esetén a munkaviszonyban eltöltött évek számától függően hány havi átlagkereset illeti meg végkielégítésként. A törvény hosszú vajúdás után született meg, amelyben nemcsak a Kormány és a Parlament vett részt, hanem a dolgozók érdekvédelmi szervezetei és a munkáltatók is.
Az akkori parlamenti vitában, de az Érdekegyeztető Tanács ülésein is főleg azért folyt a vita, mert aggályok merültek fel a finanszírozást illetően, vagyis hogy miből fogja fedezni a költségvetés az evvel járó többletkiadásokat.
A kétségek ellenére a megegyezés megtörtént, a Kormány elfogadta és a parlamenti képviselők többsége megszavazta a törvényt, amely kihrdetése napján hatályba is lépett. Azok a munkanélkülivé vált dolgozók tehát, akik megfeleltek a törvény előírásainak, ettől az időponttól megkaphatták a végkielégítést. De nagyon úgy tűnik, hogy ennek most befellegzett. Hidegzuhanyként ért úgyszólván mindenkit a beterjesztett javaslat, mert a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvnyjavaslat szövege kimondja, hogy annak, aki munkaviszonyának megszűnésekor a munkaadótól végkielégítésben részesült, nem fizethető munkanélküli járadék addig, ahány hónapra járt neki ez az összeg.
Hölgyeim és Uraim! A munka törvénykönyve módosításának tárgyalásakor még szó sem esett arról, hogy összefüggésbe kívánják hozni a végkielégítés kifizetését a munkanélküli járadékkal. Ami ebben az ügyben történik, az tipikus szemfényvesztés a Kormány részéről. Egy bravúros bűvészmutatvánnyal ér fel, ahogyan a paragrafusokkal játszanak. Az érdekvédelmi szervezetek ugyanis – ahogyan az sejthető volt, és ami már az eddigi megnyilvánulásokból is kikövetkeztethető – nem nagyon örülnek annak, hogy orruknál fogva vezették őket. Kétlem, hogy elfogadják a megállapodás egyoldalú felrúgását.
Persze időközben új körülmények is felmerülhettek. Kiderülhetett, hogy a költségek meg fogják haladni a számított mértéket, és ez talán elfogadható magyarázat volna akkor, ha nem egy olyan törvényről lenne szó, amelyen még alig száradt meg a köztársasági elnök pecsétje.
Itt sokkal inkább arról lehet szó, hogy a Kormány, engedve az érdekképviseleti szervek és a társadalom nyomásának, belement egy alkuba, de rögtön ezt követően felelevenítette azt a gyakorlatot, amelyet már néhányszor követett ebben a Házban. Nevezetesen: egy később megszülető törvénnyel elértéktelenítette a korábban már meghozott döntéseket. Üdvös lenne tehát, ha a Kormány nyíltan színt vallana, komolyan veszi-e a végkielégítésről szóló törvényt, vagy sem. Ha igen, akkor támogassa a parlamenti szavazásnál a törvényjavaslat 12. § (5) bekezdésének elhagyását, Kis Zoltán képviselőtársammal együtt ugyanis egy ilyen értelmű módosító javaslatot tettünk. Ha nem, akkor ezt is mondja ki egyenesen, nyíltan, és indokolja meg a nyilvánosság előtt, hogy miért kényszerült erre a lépésre. De ebben az esetben kérjük, vegyék ki az új, készülő munkatörvénykönyvből a 95. §-t, mert nem szeretnénk, ha rajtunk nevetne az egész ország. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir