CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Egyrészt szeretnék köszönetet mondani, hogy miniszter úr – számos elfoglaltsága ellenére – személyesen tisztelt meg azzal, hogy válaszolt nekem és időt fordított a kiképzésemre. Remélem, hogy az elmondottak megfogannak és nagyon pontosan értettem, jól értettem azt, amit ön mondott.
Bevallom azt is, hogy valójában nem a pénzügyminiszter úr, egyébként általam jól sejthető, véleményére voltam kíváncsi, hanem azt reméltem az interpelláció benyújtásától, ami be is következett, hogy a Kormány be fogja nyújtani a Parlamentnek az év végi nyugdíj-kiegészítésekre vonatkozó álláspontját, és ha ez megtörtént volna időben, akkor én el is tekintettem volna az interpelláció elmondásától.
Most én szeretném tájékoztatni miniszter urat, hogy nincs a kezünkben ez az előterjesztés. Remélem azonban, hogy a kezünkben lesz. A tartalmát most megismerhettük, és én két okból nem fogom tudni elfogadni, elsősorban miniszter úr válaszát. Egyrészt azért, mert 3000 forint helyett a Kormány 2000 forintot javasol átlagosan kiosztani, másrészt mert nem tudjuk, hogy mikor fogjuk tárgyalni ezt a javaslatot, és nem vagyok benne biztos, hogy a Kormány késlekedése miatt egy hónapon belül, tehát karácsony előtt, a nyugdíjasok egyáltalán hozzájuthatnak ehhez a szerény összeghez is.
Hogy a részletekre térjek, mert egyébként azt hiszem, hogy nem kellene részletesen indokolnom a véleményemet, álláspontomat, annyira világos és egyértelmű kettőnk álláspontjában a különbség. Nevezetesen, az infláció úgy gondolom, hogy egészen másként érinti a nyugdíjasokat, mint általában az átlag lakosokat. Akkor, amikor parlamenti bizottságunk ezt a törvényjavaslatot vagy törvényszöveget megfogalmazta, arra gondolt januárban, hogy a nyugdíjasokat érintő inflációnövekedést kell figyelembe venni az év végi kiegészítéseknél. Úgy gondolom, hogy ezt az elvet kell a későbbiekben is fenntartani.
Az energia-áremelkedés, az alapvető megélhetési körülmények árának a növekedése egészen másként érinti a nyugdíjas háztartásokat, mint az aktív keresőket. Úgy tudom, hogy a béremelkedések statisztikai megfigyelése nem teljes körű. Pontos adatok, éppen a vállalkozói szférából, tehát arról a területről nem állnak rendelkezésre, amelyek legdinamikusabban növekedtek ebben az évben, tehát nem tartjuk elfogadhatónak azokat a statisztikai adatokat, legalábbis teljességében, amelyek azt bizonyítják, hogy a bérek nem növekedtek a tervezettnél jobban.
A társadalombiztosítás anyagi helyzetéért én úgy gondolom, hogy a Pénzügyminisztérium és az Országgyűlés döntése felelős.
Felelős azért, mert nem vállalt garanciát a társadalombiztosítás gazdálkodásáért. Felelős azért, mert a csődtörvény módosítása során a bérekkel nem hozta azonos pozícióba a társadalombiztosítási tartozásokat. Felelős azért, mert a 45 milliárdos tartozásból csak a fele minősíthető lazaságnak és taktikázásnak, a másik fele eladósodott és csődbe ment, az állam és a költségvetés által nem támogatott nagy cégek tartozásainak a következménye.
Mindezeknek az intézkedéseknek az elmaradása miatt van a társadalombiztosítás olyan anyagi helyzetben, amiről a miniszter úr is számot adott. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a jövő évben sem remélhető jobb helyzet. Megismerhettük a költségvetési irányelveket. Amiről a miniszter úr szólt, hogy a költségvetés jó pozícióba kívánja hozni a társadalombiztosítást, ennek, sajnos, nem látjuk jelét.
Mindezek miatt, és amiatt is, mert a Kormány jövő év január elsején nem tervezi kiadni a jövő évi nyugdíjemeléseket sem, nem tudom elfogadni az ön válaszát. Ragaszkodnék ahhoz, és erre kérem képviselőtársaimat, adjuk ki a szociális bizottságnak az interpellációt, és a kormányelőterjesztéssel együtt nézzük meg, hogy mi lenne a nyugdíjasok számára is és a mi számunkra is az elfogadható válasz. Kérem azért képviselőtársaimat, velem együtt ne szavazzuk meg miniszter úr válaszát. (Taps bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir