KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Államtitkár Úr! A szociális érzékenység és a szociális demagógia is összecsengő szavak, mégis egymást kizáró fogalmak. Azt gondolom, hogy a szocialista párt tevékenységében és ennek az interpellációnak az indíttatásában is szociális érzékenységéről tett tanúbizonyságot.
Engedje meg, hogy a válaszomat három kérdés köré csoportosítsam.
Az első: tudomásul veszem a szociális törvény koncepciójának jelenlegi helyzetéről szóló tájékoztatását. Mégis azt gondolom, hogy egy további hosszú hónapokra elhúzódó kodifikációs folyamattal nemigen lehet megnyugtatni azokat, akiknek a bizonytalansága a jogi helyzet bizonytalanságából is származik. Államtitkár úr, engedje meg, hogy fölhívjam a figyelmét arra, hogy az Alkotmány 35.§ (1) bekezdése g) pontja kimondja, hogy "A kormány meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről." Úgy vélem tehát, hogy mindaddig, amíg a szociális törvénynek az ön által is körvonalazott bonyolult előkészítési folyamata tart, a Kormánynak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is, hogy kormányrendeletben határozza meg a szociális ellátás rendszerét és ehhez igyekezzék bizosítani az anyagi feltételeket.
A második kérdéskör az anyagi feltételekről: rendkívüli módon örülök az ön rövid nemleges válaszának. Annál is inkább örülök ennek a válasznak, mert a pénzügyi államtitkár úr a költségvetési irányelvek előkészítése során megdícsérte a tárcát azért, hogy rendkívüli együttműködési készséget tanúsított az irányelvekben a restrikció tudomásulvételére; egész pontosan úgy fogalmazott, hogy "A tárca tudomásul vette, hogy a feladatrendszer változatlan szintű ellátására a következő évi költségvetésben nem lesz lehetőség." Ha én jól számoltam, a szociális kiadásokra fordítható összeg a GDP százalékában néhány tizedes csökkenést mutat akkor, amikor a feladatok rendkívüli mértékben megerősödnek.
Éppen ezért, miután az önkormányzatoknak szinte lehetetlen választási helyzetben kell dönteniük, amikor az önkormányzatoknak azt kell eldönteniük, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében szűkös szociális eszközeiket a nyugdíjasok segítésére fordítsák-e vagy a hirtelen ellátás nélkül maradt családokat segélyezzék; amikor az önkormányzatoknak a nyugdíjasok és az ellátatlan aktív korúak között kell választaniuk, úgy gondolom, hogy az anyagi fedezet biztosítása a tárca részéről szociális felelősség kérdése és a tárca alapvető feladata.
Nem kétségbe vonva a tárca jó szándékát és nem kétségbe vonva az ön határozott "nem" válasza mögött rejlő erkölcsi elszántságot, mégis úgy gondolom, hogy a költségvetési irányelvek tárgyalásával egyidőben szükséges lenne áttekinteni a valós igényeket, amelyek a munkanélküliek ellátatlanságából fakadnak, azokat az igényeket, amelyek az egyre elöregedő népesség valós szociális igényeiből fakadnak, és hitem szerint ebben az áttekintésben a szociális bizottság a tárcának is támogatást adhat. Ezért, amikor a válaszát sajnálattal elutasítom, egyben a szociális bizottság segítségére számítok a tárca törekvéseinek támogatásában, és abban, hogy valóban legyen ellátási fedezet a munkanélküliek és az egyéb ellátatlan, szerecsétlen sorsúak jövő évi támogatására. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir