PINTÉR ISTVÁN (FKgP)

Full text search

PINTÉR ISTVÁN (FKgP)
PINTÉR ISTVÁN (FKgP) Ennyi probléma után megpróbálom elmondani a tényleges problémámat és tényleges problémánkat. Ugyanis ez a három forintos gázolaj áremelés világosított fel engem, hogy az áremelések minden tekintetben mennyire sújtják a mezőgazdaságot.
Ismeretes, hogy ebből 1,50-et, valamint még a korábbi áremelésből 70 fillért útalapra szánnak. Én tényleg úgy teszem fel a kérdést, hogy a szántóvető traktornak miért kell útalapot fizetni. De ha csak ez lenne a baj, ugyanis jelentős mértékben érinti a mezőgazdaságot, mert azért 900 ezer tonna gázolajat használ fel a mezőgazdaság évente, és ez az áremelés is mind 4-5%-kal érinti. De ismételten azt mondom, ha csak ez lenne a problémája a mezőgazdaságnak, talán ezt még átvészelné. Az igazi problémát én akkor láttam, amikor azt kezdtem vizsgálni ezen keresztül, hogy miért fogják miránk azt, hogy mi borzasztó magas önköltséggel állítunk elő terméket.
Azt hiszem, hogy megkaptam a választ, hogy miért. Ugyanis a közvetlen szomszédos osztrákok egy mázsa búzáért 25-30 liter gázolajat kapnak, ennek ellenére mi csak 15-16 litert. Hát sorolhatnám még talán tovább, hogy egyáltalán milyen egyéb dolgok sújtják a magyar mezőgazdaságot, ipari anyagok, egyebek területén. De mindenesetre azt ki kell hogy fejtsem, hogyha most és az elkövetkezendő időben nem történik valami megfelelő intézkedés a mezőgazdaság által használt ipari anyagok árának rendezése területén, tehát gondolok én itt arra, hogy például a nyugati államokban visszatérítik a termelési célra vásárolt anyagok után felszámolt ÁFÁ-t, sőt még a fogyasztási adónak is egy részét. Ha ezt nem teszik Magyarországon, én nagyon rosszat sejtek.
Megmondom őszintén, régi mondás az, hogy a paraszt olyan, mint a fűzfa, ha lenyesik, újrahajt. Én arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy most már nem nyesegetik a magyar parasztot, hanem úgy néz ki, mint mikor a fát döntik kifelé, az pedig már nem fog újrahajtani.
Mi – hadd mondjam azt – valóban, tényleg kérünk. Kérünk – és itt még a mai interpellációkban is kért mindenki –, de mi azért kérünk, hogy adni tudjunk. Amit mi kérünk, azt mi termelésre szándékozunk fordítani és természetesen a termelés minden magyar ember érdekét szolgálja.
Nem tudom, nem vagyok notórius interpelláló, de kénytelen voltam most is szót kérni. Nagyon gyönge választ kapott a képviselőtársam, Sipos Imre a múltkori kérdésére, és ezen keresztül az a megérzésem, hogy egy kicsit tizedrangúan kezelik a magyar mezőgazdaságot. Nagyon kevés szó hangzik itt el ebben a Házban, lehet, hogy az elkövetkezendő időben igen, amikor majd az adókat tárgyaljuk, miegyebet, de el kell, hogy mondjam azt is, hogy azért ez az ágazat tényleg akar, pénz nélkül is akar, mert mondjuk amit megtehettek, megtették, mindegy, hogy termelőszövetkezet vagy egyéni.
A kérdésem tehát az, hogy remélhetünk-e az általunk igénybe vett, főleg üzemanyag, de egyéb más anyagok árában valami kedvezményt az elkövetkezendő évben. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir