SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon ma 109 településen mintegy 640 ezer lakást fűtenek távfűtéssel. Tehát minden olyan esemény és történés, ami a távfűtéssel kapcsolatos, nagy tömegeket érint, hiszen a magyar lakásállomány mintegy 20%-a távfűtött.
A Komárom –Esztergom megyei Távhőszolgáltató Vállalat, a KOMTÁVHŐ a napokban rendelkezésemre bocsátotta a nagy áremelést követő első fűtésdíj-fizetési kimutatását. Mindez lesújtó és nyugtalanságra ad okot.
A KOMTÁVHŐ hosszú évek során felgyűlt 56 millió forint kintlévősége október két fűtési hetét követően újabb 13 millió forinttal nőtt meg, és a kérdés így most már nemcsak az, hogy ha mindez így megy tovább, úgy mennyi fizetési hátralék gyűlik össze az év végére, vagy az azt követő időszakra, hanem sokkal inkább az, hogy meddig dagadhat a fizetésmegtagadási lavina anélkül, hogy a vállalat szolgáltatását, a lakások fűtését megszüntetni ne kényszerülne.
Esztergomban 38%, Tatabányán 39%, Tatán 44%, Lábatlanon 61% a nemfizetők aránya.
A dolog rövid időn belül kezelhetetlenné válhat, hisz a távhő vállalat, az erőmű és a bányavállalat alkotta körben nincs olyan szereplő, amelyik a másik fizetésképtelenségét akár csak rövid távon is finanszírozni tudná.
Bizonyára vannak a fizetésmegtagadók közt olyanok is, akik szinte a társadalom morális szétesettségét példázva, nagyon is tudnának, csak éppen nem akarnak fizetni. A túlnyomó többséget azonban úgy gondolom, mégiscsak azok alkotják, akik mostanra már egyszerűen képtelenek fizetni, akiknek nem telik rá.
Ez utóbbiak gondjait, s a kifizetetlen számlák mennyiségét minden valószínűség szerint valamelyest csökkenti, enyhíti a Pénzügyminisztérium 700 millió forintos támogatási kerete, amint annak folyósítása megkezdődik, és ameddig annak folyósítása tart. De mi lesz azután? Merthogy ez itt a kérdés.
A távhőszolgáltatás, mely a múlt által elhelyezett időzített aknák egyike, különös kényszerkapcsolatban tartja egymással a szolgáltatót és a fogyasztót. A távfűtött lakások mintegy fele úgynevezett egycsöves rendszerű, ahol is a fogyasztó nem tudja szabályozni az igénybe vett hő mennyiségét, azaz kényszerfogyasztó, míg a szolgáltató nem tudja kizárni szolgáltatási köréből a nemfizetőt, azaz kényszerszolgáltató, egymáshoz vannak bilincselve.
Ezen speciális kapcsolat speciális feloldást feltételez, hisz a szociálisan rászorultak részére szolgáló támogatási keret fokozat nélkül történő megvonása, a távfűtés mint szolgáltatás, ellehetetlenüléséhez vezethet.
A Magyar Villamosművek Tröszt vezérigazgató-helyettese egy legutóbbi távhő-konferencián maga is azt mondta, azon a véleményen volt, hogy "Világosan látni kell, hogy a piaci viszonyok a távhő területén sem működhetnek teljeskörűen. Tekintettel kell lenni arra, hogy a távhőellátás módjának megválasztása után a fogyasztó bizonyos mértékben kiszolgáltatott helyzetbe kerül, kvázi monopólium jön létre, ami indokolja a megfelelő fogyasztói érdekvédelmet" – idézet vége.
A fokozatosság jelen esetben természetesen nem az ártámogatást vagy annak visszaállítását jelenti, hisz ezáltal olyanokat is dotálnánk továbbra is, akik arra egyáltalán nincsenek rászorulva. De a mostani pénzügyminisztériumi támogatási keret hosszabb távra szóló megújítását, s annak majd ezt követő fokozatos leépítését viszont nagyon is jelenthetné. Ma, amikor gyakorta halljuk, hogy a világkiállítás esetleges megrendezésére fordítandó "bagatell" költségvetési hozzájárulás miatt aggódnunk nem kell, hisz a költségvetésünk csak tizedszázalékokban mérhető hányadát feltételezi, kellene találnunk lehetőséget arra, hogy a távhőszolgáltatás nagyságrendileg szerényebb támogatási keretét – ha csökkenő mértékben is – de legalább még a következő fűtési szezonokban fenntarthassuk. A támogatási keretnek a legrászorultabbak részére történő szétosztása azután tipikusan önkormányzati feladat lehetne. Kérdezem ezért…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir