KATONA TAMÁS külügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

KATONA TAMÁS külügyminisztériumi államtitkár:
KATONA TAMÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Mint ismeretes, Magyarország 1990. november 6-án térségünkben elsőként teljes jogú tagjává vált az Európa Tanácsnak.
Az Európa Tanács alapszabályához, az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló általános megállapodáshoz való csatlakozásunk okiratát dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter az ünnepélyes aláírás alkalmával letétbe helyezte az Európa Tanács főtitkáránál. Ezzel a két nemzetközi szerződés a Magyar Köztársaság tekintetében hatályba is lépett.
Az Európa Tanács célja az európai egység előmozdítása, védelmezi és erősíti a pluralista demokráciát és az emberi jogokat, közös megoldásokat dolgoz ki a társadalom kérdéseire, elősegíti egyfajta európai kulturális identitás tudatosítását, érvényesítését.
Hazánk teljes jogú taggá válása elismerése annak a fejlődésnek, amelyet a demokratikus társadalom kialakításában, amelyet a jogállamiság megteremtésében elértünk. Ennek a folyamatnak a továbbvitele, gyorsítása továbbra is közös érdekünk.
A szóban forgó jogszabályok Magyarországon való kihirdetése fontos lépés hazánk Európába vezető útján, hiszen utat nyit az európai integrációs szervezetekkel kiépítendő még szorosabb együttműködés felé, hiszen ratifikálták ezt az egyezményt az Európai Közösség valamennyi tagállama, a Nyugat-európai Unió valamennyi tagja, és komoly tapaszalatokat adhat a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez is ez a becikkelyezés.
Az Európa Tanács alapszabályának módosítása, a változó európai realitásokhoz történő igazítása részét képezi az Európa Tanács általános megújulását, fokozottabb európai szerepvállalását célzó törekvéseknek. A munkából nekünk is aktívan ki lehet, sőt ki kell vennünk a részünket és ehhez nélkülözhetetlen előfeltétel a jelen megállapodások teljes integrálása a magyar jogalkotásba.
Az Európa Tanács alapszabálya és az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló általános megállapodás olyan, a Magyar Köztársaság nemzetközi kapcsolatai szempontjából kiemelkedő fontosságú nemzetközi szerződések, amelyek több tekintetben törvényhozási hatáskörbe tartozó kérdéseket is szabályoznak. Ezért döntött az Országgyűlés annak idején a csatlakozás tárgyában, és ugyancsak ezért szükséges a jogszabályok törvénnyel való kihirdetése.
Engedjék meg, hogy még néhány szót mondjak arról, hogy voltaképp miért is, vagy többek között miért is fontos számunkra az Európa Tanács.
Azt hiszem, hogy az Európa Tanács helyzete most felértékelődőben van. Újra fontossá, még fontosabbá válik, mint eddig. Az Európa Tanács nekünk nagyon fontos támogatásokat adhat. És még egy igen fontos tulajdonsága volt: nekünk nem hiúsági kérdés volt, hogy elsőként csatlakozzunk a térségben az Európa Tanácshoz. Egy osztrák szocialista képviselő volt a raportőrünk, és rendkívül keményen scrutinizált minket 5 különböző területen. Hogy milyenek voltak a szabad többpártrendszerű parlamenti választások, hogy Magyarországon lesz-e önkormányzat, hogy Magyarország a szociális töltetű piacgazdaság mellett foglal-e állást, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartjuk-e és a kisebbségi jogokat tiszteletben tartjuk-e. És meg kell mondani, hogy bármilyen fenntartásai is legyenek valakinek, ezt a vizsgát ez az ország már akkor fényesen kiállta.
Amikor én Varsóba elmentem egy előre megírt jogi beszéddel, amit elmondandó voltam, hogy igazoljam, hogy megérdemeljük a csatlakozást, rendkívül üdvözítő volt az, hogy ezt a beszédet teljes nyugalommal félretehettem minden jogi formulájával együtt, és arról beszélhettem, hogy voltaképpen ennek a térségnek az országai: Magyarország, Csehszlovákia, Lengyelország ezer esztendővel ezelőtt váltak, akkor még királyságokként - a Cseh Királyság, a Lengyel Királyság, a Magyar Királyság - európai állammá. És már akkor fölmérték, hogy vagy eltűnnek Európának a térképéről is vagy fölveszik az európai szokásokat, az európai modern gondolkodást. És helyesen döntött mind a három állam, ahogy helyesen döntöttünk mi is, amikor a politikánk középpontjába tettük az Európához való csatlakozást és azt a szervezetet választottuk ki - ha így szabad mondanom - első célpontnak, amelyhez a csatlakozás feltételeit - hiszen ezek politikai feltételek - elsőnek tudtuk teljesíteni.
Igen, Szent Istvánról beszéltem ezen az alkalomkor is, nem jogi kérdésekről. Arról, hogy ez az ország azóta ideákért és ideálokért mindig nyugat, mindig Európa felé tekint. Ezt tettük a török megszállás idején, és ezt tettük az elmúlt fél évszázadban is, és ez rendkívül fontos tanulság.
Azt szeretnénk, ha a térségünk államai valamennyien csatlakozhatnának az Európa Tanácshoz, ugyanúgy, ahogy mi, ugyanazoknak a feltételeknek a teljesítésével. És kérem, kedves képviselőtársaim, higgyék el, hogy ezen az úton, az Európa Tanács útján tudunk mi igazán segítséget nyújtani a térség országainak a tényleges demokrácia felé vezető úton. Így tudunk segítséget nyújtani a határon túl élő magyar kisebbségek jogainak érvényesítésében. Nem akármilyen szövetségesünk nekünk ez az Európa Tanács és nagy öröm, hogy az Európa Tanácsnak és a parlamenti közgyűlésnek a munkájában ott vannak már a magyar képviselők.
Valamennyi országnak ebből a térségből célja és érdeke ez a csatlakozás. És ennél a szónál, hogy érdekük, ennél lehet megfognunk őket. Így lehet elérnünk bizonyos célokat.
Hogy mennyire így van ez, szeretném egy példával, egy nagyon érdekes példával illusztrálni. A román alkotmányvita idején a Párizsban tartózkodó Iliescu elnök egy külön üzenetben fordult a román parlamenthez. Meglepetés volt számunkra ez az üzenet. Célja volt ennek az üzenetnek. Olyan dolgokat mondott ki a román elnök, amelyekhez nem voltunk az ő szájából hozzászokva. És ezért úgy gondolom, érdemes elmondanunk azt, hogy a Magyar Köztársaság szempontjából fontos, hogy Romániából, alighanem azért, hogy megkönnyítse Románia csatlakozását az Európa Tanácshoz, hogy megkönnyítse a kitörést Románia elszigetelt helyzetéből, ami nekünk is érdekünk, végre józan szavakat is hallottunk Románia legmagasabb közjogi méltóságától. És ezt a tényt mindenképpen üdvözölnünk kell.
Kérem, ez a példa is, úgy gondolom, megvilágítja, hogy mennyire fontos nekünk - ahhoz, hogy ne csak mi, hanem a térség többi országai is a valóságos demokrácia kiépítésére és gyakorlására térjenek rá - az Európa Tanács. És kérem, hogy ezért és ebben a szellemben és határozatképesen az Országgyűlés a két becikkelyezésről pozitív döntést hozzon. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat általános és részletes vitájának együttes lefolytatásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir