MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt döntéshozó Társaim! Miniszter Úr! Shakespeare Otelló köntösében valahogy egyszer így vall, hogy: "lehet, hogy naivul, de teljes szívvel szerettem". Azt gondolom, két vagy három héttel ezelőtt a köztünk kialakult purparléban mind a kettőnket ez vezetett, s ezért örülök a válasznak, amely konkrét és szakmai, és így visszatereli végül is a vitát abba a szférába, ahová való, a gazdasági életbe.
Három rövid gondolatkörben szeretnék reagálni az írásbeli válaszra, az egyik a köszönet. Köszönöm a tárcának az intézkedést, hogy Dudar kapott 40 ezer tonna plusz lehetőséget, ami egy fuldokló szénbányavállalatnak pillanatnyilag legalábbis annyi esélyt ad, hogy az őt eddig fogó kezet nem találva keressen fogódzkodót.
A második gondolatkör az az értetlenségem. Érthetetlen számomra, hogy amikor az újságban olvastam arról, hogy egy egymilliárd forintos banki üzlet lehetőséget kínál arra, hogy több hónapra, amíg a koncepció elkészül, a bányák levegőhöz jussanak, valami oknál fogva megrekedt, vagy pontosabban szólva az ön válaszában nem találom.
Végül a harmadik gondolatkör az a hiányérzetem. Igaz, hogy én Ajka, Balinka, Dudar és Várpalota bánya érintésével a magyar szénbányászatnak csak egy kicsi szegmentjét említettem, de azt gondolom, mint cseppben a tenger, ebben benne van az egész iparág sorsa.
Ha én miniszter lennék - bocsásson meg miniszter úr a tanácsért -, minden alkalmat megragadnék, amikor lehetőségem van, hogy egy koncepcióról 4-5 mondatban tájékoztatást adjak akár a Háznak, akár az ország lakosságának. Tudniillik azt gondolom - és ebben feltétlenül mindenki egyetért velem -, hogy a holnapi rossznál csak egy rosszabb, a holnapi bizonytalanság. Ez az, ami igazán számomra hiányzik a válaszból, az a 4-5 mondat, hogy a tárca hogyan képzeli a magyar szénbányászat jövőjét, vagy ha fel kívánja számolni, milyen humán szempontok alapján? Érthetetlen számomra, hogy ez miért hiányzik a válaszból.
Végül is összegezve: még egyszer köszönöm a Dudarnak nyújtott operatív segítséget, mert interpellációm egyik célja ez volt, ezt elértem. Ugyanakkor a fenti kifogásaim miatt - főképp amiatt, hogy nem kaptam koncepciót, és nemcsak én nem, hanem ezen keresztül sok tízezer bizonytalanságban élő család -, mint képviselő, egyetlen dolgot tudok mondani és kérni mindenkitől: Nem ellenzéki politikus kötekedése ez a kérés, hanem a tárca kényszerítése arra, hogy tárja elénk, hogy mit kíván tenni egy nagyon jelentős réteggel. És ha most ezt a választ nem fogadjuk el, akkor elősegítjük, hogy ezt hamarabb megkapjuk. Köszönöm, tehát a választ így nem fogadom el. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir