BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban én válaszolok a kérdésre. Legutóbb képviselőtársunk a német szénsegély lebonyolítása ügyében interpellált hozzám, a lebonyolítás az NGKM-hez tartozik.
Most az NGKM-hez interpellált a befolyt pénz felhasználását illetően, ez viszont valóban az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumhoz tartozik. Ez az egyik oka, hogy én válaszolok.
A másik: Szólnom kell szénnel kapcsolatos interpelláció kapcsán valamiről, mintegy, Elnök úr, megengedve egy napirend előtti kétperces hozzászólást. Ugyanis két héttel ezelőtt Mádai képviselőtársunk interpellált hozzám, – nem voltam itt – mondván, hogy nincs a tárcának elgondolása a szénbányászatról továbbá a tárcának nincsen szüksége a szénbányászatra, végül felemlítette a veszprémi Szénbánya Vállalat pénzügyi felszámolásának ügyét.
Államtitkárom írásbeli választ ígért, és nem is kívánok elébe menni ennek a válasznak, hiszen itt technikai és pénzügyi részletekről kell majd választ adni. Képviselőtársunk azonban egy olyan kifejezést használt, amit nem tudok említés nélkül hagyni, hadd idézzek a jegyzőkönyvből: ".defenzívában van az ország, csökken az energiaigény, stb., stb. ez nemzetellenes politika." - mondta a képviselőtársunk.
Tisztelt Ház! Ebben a házban csupa népszerű, relatíve népszerű ember ül. Népszerű abban az értelemben, hogy megválasztották mások előtt, mint egyéni képviselőt vagy például a pártja azért jelölte ide, mert azt gondolta, hogy nevével szavazatot fog szerezni. Azonban maga a Ház nem népszerű.
A Házról az országban járva azt hallom, hogy veszekednek, hogy indulatoskodnak és sajnos, ebben van sok igazság is. Ez idáig a gazdasági kérdéseket nagyobbrészt elkerülte a demagógia.
Most úgy látom Mádai szóhasználatából, hogy a demagógia címkézés, az aránytévesztés, a stílustévesztés sajnos, kezd átterjedni a gazdasági kérdésekre. És hogy nem elszólásról van szó, nem első felindulásból elkövetett szóhasználatból, az arra utal, ha lehet hinni az újságoknak, azt olvastam valamelyik napilapban, a minap a Veszprémi Szénbányák dudari bányaüzemének munkásgyűlésén Mádai Péter országgyűlési képviselő az SZDSZ és a maga nevében jelentette ki, hogy a szénbányászati gondok kormányzati szintű kezelése ember- és nemzetellenes és ellentmond minden közgazdasági racionalitásnak. (Közbekiáltások a kormánypárt padsoraiban: Hú-ha!)
Kérem szépen, ismétlem, van a kormányzatnak jóváhagyott energiapolitikai koncepciója. Van elgondolása a szénbányászatról. De nekem az a benyomásom, itt már régen nem a koncepcióról van szó. Képviselőtársunk, aki hosszú évekig egy bányavállalati központ középvezetője volt, talán nem a koncepciót hiányolja, hanem esetleg a nagyobb támogatást a bányáknak, és ez tolerálható magánérdek. Egyébként hozzáteszem, ebben az évben a kormányzat, ezen belül a költségvetés 9 milliárd forintot ír le a bányavállalatok adósságából és az állampolgárok adójából napi 10 millió forinttal támogatja a veszteségeket.
Ennek az egész átalakulásnak ez a költsége. Itt azonban nem koncepcionális vitáról, úgy látom, demagógiáról van szó. Tisztán kell látni képviselőtársaim, gyötrelmes modernizáció előtt áll az ország és ez a bányászatban – mint minden más iparágban – végbe fog menni. Végbe fog menni nélkülünk vagy velünk, velem vagy mással, mint ahogy Nyugat-Európában végbement, itt is végbe fog menni.
Mindenki, aki itt ül, egyetértett abban, hogy nem kell dotálni veszteséges termelést, hogy meg kell szabadulni a veszteségektől. Mindenki egyetértett ebben, kivéve amikor a saját vállalatáról van szó. Ez tudathasadás.
És ha már a bányászatról van szó, el kell mondanom, nem a föld alatti dolgozókat, nem a külfejtésen dolgozókat sújtja a bányászat átalakítása elsősorban. Egy föld alatti munkásra, vájárra négy bányaipari alkalmazott, eltartott jut, sofőr, titkárnő, raktáros, középvezető. Valóban ez az átalakulás érinteni fogja az ő állásukat, ez sajnos, elkerülhetetlen.
Mádai képviselőtársunk bányásznak vallja magát, miközben azt állítja az interpellációjában, hogy a Világkiállításra szánt 30 milliárd forintnak a tizedéből helyre lehetne hozni a bányászat ügyeit. Ebben az évben 9 milliárdot írunk le, a jövő évben, ha a pénzügyi felszámolási folyamat halad, márpedig halad, keserű folyamat, de halad, kb. 10 milliárdot kell leírni, tehát bár úgy lenne, ahogy ő állítja.
Egy személyes megjegyzést engedjenek meg. Én ipar- és bányavidéken nőttem fel, ismerem jól a bányászokat, nagyon sok barátra tettem szert. Szeretetre méltó, de kemény emberekről van szó, akik könnyen ellágyulnak, de tudnak nagyon hevesek is lenni. Nehéz sorsú emberek között veszedelmes az ingerlés. Ez a szó, amit olvastam, hogy emberellenes, nemzetellenes – gondolja meg Képviselőtársam – túl erős. Nem tudom, politikai számításból vagy a politikai kultúra hiányából fakad a szóhasználat, mindenképpen szükségesnek tartottam, hogy a tisztelt Ház figyelmét felhívjam erre.
Végül a két kérdés. Rövid volt a kérdés, rövid lesz a válasz. A kérdés: Mennyi pénz jött be ebből a bizonyos szénsegélyből, és hány tízezer mérőműszer született belőle?
A két kormány közötti megállapodás keretében két célja volt ennek a segélynek. A várható lakossági szénigény kielégítése, hiszen szénhiány állt küszöbön, továbbá a bevételből energiatakarékossági és vállalkozási célok támogatása. Az összeg 60%-át lehet fordítani energiatakarító beruházások kedvezményes hitelezésére, másik 40%-át pedig kezdő vállalkozások garanciafedezetéül.
Az ez év augusztus elsején tartott sajtótájékoztatón a szakminisztérium, az NGKM és a Magyar Hitelbank meghirdette a pályázati rendszert. A számlán eddig 1,4 milliárd forint jött be október 30-áig, amelynek 60%-át át is utalták az energiatakarékossági számlára. Október végéig 411 vállalkozó vitte el a hitelcsomagot, így átfutva a listát, kis- és nagyvállalkozók, polgármesteri hivatal és állami vállalat egyaránt megtalálható.
Október végéig 16 hitelkérelem jött be, együttes hiteligénye 188 millió forint. Rengeteg pénz van, tehát hadd használjam fel reklámra ezt a hátralévő fél percet.
A mindenkori jegybanki alapkamat 75%-a plusz 3,5%-ért lehet kapni hitelt, ez manapság igen kedvezményesnek tekinthető. Ebből a 16 pályamunkából jött világítás-korszerűsítési, fűtés-korszerűsítési, fahulladék-tüzelési javaslat, azonban a kérdésben feltett mérőműszerre tudtommal nem jött, nem zárom ki, hogy jönni fog. Remélem, jönni fog, a pénz rendelkezésre áll.
Kérem a tisztelt Házat, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir