FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Hölgyeim és uraim! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Dr. Kara Pál államtitkár-helyettes úr, 1991 október 12-i datálással, levélben tájékoztatott egyes önkormányzatokat a Belügyminisztérium álláspontjáról a centrális alárendeltségű szervek vezetői kinevezésével kapcsolatosan. A tájékoztatás lényegét idézem: nem indokolt, hogy a megyei és megyei jogú városi önkormányzatok jogszabályban rögzített előzetes véleménynyilvánítási lehetőséget kapjanak a működési területükön lévő centrális alárendeltségű államigazgatási szervek vezetőinek kinevezéséhez. A véleményben annyira következetes az államtitkár-helyettes úr, hogy a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségről szóló 1991-es, ezzel ellentétesen rendelkező kormányrendeletet is helytelennek tartja. A véleményt azzal indokolja – most megint idézek: "A hatalmi ágak megosztásának, elválasztásának elvével ez a megoldás van összhangban." Azt is kifejti, hogy – megint idézek: "Lehetőség van viszont arra, hogy a köztársasági megbízottak saját állásfoglalásuk kialakítása előtt ismerjék meg a megyei, megyei jogú városi önkormányzati vezetők véleményét. Több köztársasági megbízott kialakított ilyen gyakorlatot. Ehhez azonban nincs szükség külön jogi szabályozásra."
Az ismertetett vélemény alapján az alábbiakat kérdezem a miniszter úrtól:
1. A miniszter úr véleménye szerint is az jelenti a hatalmi ágak megosztásának, elválasztásának garanciáját, ha a közvetlenül érintettek vagy azok választott képviselői véleménynyilvánítását figyelmen kívül hagyják? Ön is fontosnak tartja, hogy a hatalmi ágak közötti párbeszéd ilyen formája kiiktatódjék?
2. Nincs-e az önkormányzatok jelentőségét minősítő szándék abban, hogy a garantált véleményalkotásukat mellőzni akarják?
3. Természetesen bízom a köztársasági megbízottak jóindulatában, de a miniszter úr véleménye is az, hogy a demokráciát az egyes vezetők jóindulata garantálhatja és nem a jogszabályban rögzített garanciák? A hatalmi ágak közötti viszonyban Ön hogyan értelmezi a jogállamiság fogalmát?
4. Amikor a fogyasztóvédelmi felügyelőségről hozták a kormányrendeletet – megjegyzem ez 1991. VII. 23-án datálódott –, akkor mi volt a véleményük?
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir