MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)
MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ) Köszönöm Elnök úr!
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! tisztelt Államtitkár Úr! (Közbeszólások a hangosítás hibája miatt.)
A Vas megyei Rábafüzes határátkelőhelyén a jugoszláviai polgárháború kitörése óta oly mértékben megnövekedett a személy-, de különösen a teherforgalom, hogy a jelenlegi állapot mind a határátkelőhelyen, mind a közeli falvakban már szinte elviselhetetlen.
Röviden a történelmi előzményekről: a kiszolgáló épületeket, az út szélességét az 1974-es állapotokra tervezték. Akkor napi 30-40 teherautó és néhány személygépkocsi kért ki-, illetve bebocsátást, amit a két kimenő és két bejövő forgalmi sáv jól kiszolgált. A forgalom robbanása a világútlevél bevezetése után következett be.
(A hangosítási hiba miatt a hozzászólás rosszul hallható; közbeszólások, általános zaj. Rövid szünet – egy technikai munkatárs kijavítja a hibát.)
Tehát akkor folytatnám. A forgalom robbanása a világútlevél bevezetése után következett be. Az utóbbi években az esetenkénti többkilométeres személygépkocsisor már nagyon sok bosszúságot okozott a határátkelőhelytől pár száz méterre lévő, közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Rábafüzes községben, valamint a 8. számú főútvonal mellett az egymáshoz nagyon közeli falvakban. Mára azonban a jugoszláviai polgárháború kitörése óta elképesztő forgalomnövekedés következett be. A tavalyi évben 3,7 millió utas és 36 ezer teherautó, kamion lépett ki, illetve be az országba. Az idén az utasforgalom már október 1-jéig meghaladta a tavalyi egész évit (3,8 milliót) a teherforgalom pedig 60%-kal növekedett.
Összehasonlításul: a két-két forgalmi sáv akkora forgalmat bonyolít le, mint a hat-hat sávos röszkei átkelőhely. A rábafüzesi határátkelőhely Hegyeshalom után az ország második legforgalmasabb határátkelőhelye lett. A kamionforgalmat nemcsak a kis áteresztőképességű határátkelő nehezíti, hanem az a tény is, hogy Ausztria hét végén és éjszaka nem fogad kamiont.
Aki ma meglátogatja a határállomást és környékét, mit tapasztal? Iszonyatos levegőszennyezést; lépésben dübörögnek a szovjet, bolgár, török, osztrák, német, holland és más felségjelzésű kamionok, az emberek pedig nyelik a kipufogógázt, a kormot. Estére bedugulnak a falvak utcái, mert kamionok sokasága várja a reggelt, hogy az osztrák hatóságok beengedjék őket. A 6-8 kilométeres zárt sor miatt a házak portáiról sokszor lehetetlen autóval, szekerekkel ki- és bejárni. A távolsági autóbuszok képtelenek tartani a menetidejüket.
A környék lakói útlezárással próbálták felhívni a figyelmet a tarthatatlan állapotra, de a rendőrséggel való egyeztetés után elálltak szándékuktól. Áthidaló megoldásként a Rába völgye irányába terelték a kamionáradatot, eredménye pedig az, hogy Rábafüzes és a környékbeli falvak lakosai átmenetileg megnyugodtak, de a Rába völgyében lakók egyre dühösebbek lettek. Szentgotthárd rendőrei 24 órás váltott szolgálatban rádiós irányítással próbálják öt-tizesével a határra irányítani a kamionokat.
Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az alig több, mint húszfős városi rendőrőrs állományából látják el a forgalomirányítást.
Jelen pillanatban az egyetlen megoldás egy, a Rábafüzest elkerülő, körülbelül két-, két és félkilométeres út és egy kamionparkoló kiépítése lenne. A problémák orvoslására, az út, a parkoló kiépítése Szentgotthárd önkormányzata anyagi segítséget kért a közlekedési tárcától. Kapott is: az elterelő út építési tervének elkészítésére 2,5 millió forintot – a kivitelezésre semmit.
Ma már sem az ott élő lakosság, sem a kis létszámú szentgotthárdi rendőrőrs, sem a határőrség, a vámosok nem képesek elviselni a jelenlegi, szűnni nem akaró autóáradatot, a keleti zsibvásár étlapját az árokparton, gyakran az udvarokban. A jelenlegi helyzet tarthatatlan. Ezen változtatni csak az illetékes tárca, tárcák maximális segítségével, anyagi támogatásával lehet.
Kérdésem rövid: mit hajlandók tenni az illetékes miniszter urak, az illetékes tárcák az elviselhetetlen állapot megszüntetése érdekében? (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir