RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Mészáros Béla képviselőtársam! Tisztelt Ház!
Engedjék meg, hogy mielőtt a tisztelt képviselő úr által a valósághűen bemutatott rábafüzesi gondok kérdésében saját véleményemet és Boross Péter belügyminiszter úr álláspontját ismertetném, általánosságban rámutathassak néhány jelenségre.
Az utóbbi években egész Európában gondot okoz a nemzetközi kamionforgalom. Európa több országában különböző korlátozó intézkedések bevezetését tervezik vagy már tették meg; foglalkoznak a közúti áruforgalom vasútra terelésével; emelik a tranzitforgalom úthasználati díjait, s egyéb módon próbálják mérsékelni, csökkenteni a tranzitforgalmat. ezen, a körülöttünk lévő országokban meghonosított visszafogó, visszaszorító intézkedések közepette tört ránk és tört Európára a jugoszláviai belháború, elzárva ezzel egy rendkívül fontos tranzitútvonalat Délkelet-Európa és Északnyugat-Európa, Nyugat-Európa között. A környező országok, ideértve Délkelet-Európát, ideértve a Balkán több országát, azzal a kéréssel fordultak Magyarországhoz, a magyar hatóságokhoz, hogy a jugoszláviai háború ne akadályozhassa meg kelet és nyugat forgalmát, engedélyezzük a megnövekedett kamionforgalom áthaladását.
Azt hiszem, hogy súlyos külpolitikai hiba lett volna nemet mondani más országok segélykérésére. Ebben a helyzetben el kell, hogy még mondjam, bennünket terhelt a közel 500 ezer török vendégmunkás Magyarországon áthaladó forgalmának biztosítása, amelyet a határőrizeti szervek és rendőrség igen magas színvonalon, igen jó forgalomtechnikai megoldással, szinte balesetmentesen, baj nélkül átvészeltetett.
Tisztelt képviselőtársam is utalt, és köszönöm az elismerést, a rendőröknek és más szerveknek az áldozatos munkájára. Ezzel a helytállással sem lehetett viszont ellensúlyozni azonban az adottságokat, Rábafüzes esetében a határátkelőhely erre a forgalomra alkalmatlan kapacitását, ezzel teljes mértékben tisztában vagyunk. Nehezíti Rábafüzes közelsége és nem utolsósorban, mint ahogy azt Ön is említette, az osztrák oldalon is bevezetett átbocsátást szabályozó, csökkentő, éjszakai forgalomtiltás, illetve a hét végi kamionforgalom tiltás. Most mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Kétféle megoldás jöhet szóba. Az első, a jelenleginél több munkaerőt biztosítani az adminisztrációhoz, a vámkezeléshez, több rendőrt állítani az utakra, jobban szabályozni, másképpen szabályozni a forgalmat, de ténydolog, hogy a határ közvetlen közelében a fizikai adottságok, az út paraméterei az átbocsátást lényegében nem növelték volna.
A másik lehetőség, amelyről Ön is szólt képviselőtársam, elkerülő utat építeni, illetve új határátkelő állomással bővíteni a határátjárás lehetőségeit. Az építés azonban időigényes, erről is beszélni kell, és nagyon költségigényes.
Ami az időt jelenti, ha minden feltétel rendelkezésre állna, akkor is a határátkelőhely bővítése, az elkerülő útszakasz szakszerű építése a téli időszakban nem kezdhető el, több hónapos átfutási időt igényelne. Tehát az építés semmiképpen sem jelentene azonnali megoldást a most meglévő súlyos gondokra.
Ami a költséget illeti: a határátkelőhely bővítése, tehát maga a létesítmény felépítményeinek, sorompónak és egyebeknek az építése több tízmillió forintot igényel, az elkerülő útszakasz megépítése pedig többszáz vagy száznál is több millióval terhelné az ország amúgy is igen-igen szűkre szabott útépítési alapot szolgáló költségvetését. Ezt tehát az útalapból kellene finanszírozni. Erre nézve arról kell tájékoztatást adnom, hogy az útalapnak 1992-ben az idei évnél kedvezőbb várható költségre is számítva, hiszen az útalapok törvényszintű szabályozása a közeljövőben kerül csak a tisztelt Ház elé, alig képzelhető el, hogy ennek az útszakasznak, tehát a határátkelőhelynek a bővítésére még a kissé megemelt útalapból is többszáz millió forintot tudjon most biztosítani a kormányzat. Ugyanakkor fel kell mérnünk, mint Ön is mondta, nemcsak ennél az egy határátkelőhelynél, hanem a többinél is igen súlyos gondok jelentkeznek, Tompánál, Röszkénél, Nagylaknál hasonlóak a gondok, nem beszélve a keleti határokról, amelyeknél szintén hasonló infarktusos helyzet alakul ki egy-egy hét végén a személyforgalomban és hét közben a teherforgalomban. Ennyi átépítési lehetőséget biztosítani nagyon rövid idő alatt, egy éven belül természetesen nem áll módunkban.
Fel kell tennem azt a kérdést is, mi történik akkor, bárcsak történne minél hamarább, hogy ha a jugoszláviai konfliktushelyzet mihamarabb megoldódik? Akkor az történne, hogyha most gyorsan és minden különösebb megfontolás nélkül többszáz millió forintot fordítva a rábafüzesi határátkelőhely bővítésére, bár az érték megmarad, elvonnánk a költségvetésből azokat az összegeket, amelyek nélkülözhetetlen és a legszükségesebb beruházásokra kellenének, nem zárom ki azzal, hogy természetesen a Rábafüzes indokolt.
Mit kell tehát tennünk? És higyjék el, nagyon nehezemre esik kimondani, hogy várni kell. Nem tehetetlenségből és nem nemakarásból, hanem tudatosan, hogy valóban felelősséggel dönthessünk nagy költségekkel járó kérdésekről. Ezalatt elkészül a tanulmányterv is, amelyre a minisztérium biztosított keretösszeget és amelyre utalt is a képviselő úr, és a terv akkor is hasznos, ha nem a jövő évben lesz kivitelezve, hiszen ennek alapján egy távlati időben való útépítéshez a területbiztosítás már most is megtörténhet. Erre az időszakra, Boross Péter miniszter úr nevében is ígérhetem, akivel e kérdésben konzultált a tárca, hogy a szükséges határőrizeti, rendőrségi és közúti szakemberek a forgalmi csúcsokban becsületesen el fogják látni a feladatukat, a forgalomterelés – és ez lényeges kérdés – útvonala folyamatosan használható lesz. Közben felkészülünk arra, hogyha a későbbiekben kényszerből az építés mellett kell döntenünk, akkor ez a döntés, pénzügyi feltételek megléte esetén, nagyon gyorsan végrehajtható legyen.
Összefoglalva szeretném tehát mondani, nem a minisztérium és nem a kormányzat nemakarásán, hanem az adott körülményeken múlik; a jugoszláviai helyzet várhatóan mielőbbi megoldódása fog segíteni Rábafüzes gondjain. Kérem képviselőtársamat és az Országgyűlést a válasz elfogadására.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir