KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Full text search

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az iskolahálózat, amelyet korábban a minisztérium a tanácsi rendszeren keresztül közvetlenül igazgatott és felügyelt, az önkormányzati törvénnyel az önkormányzatok fennhatósága alá került. Tehát a minisztérium most már nem gyakorol általános fenntartói és igazgatási jogokat az iskolák felett. Továbbra is fennáll azonban a művelődési és közoktatási miniszter szakmai irányítási felelőssége.
Az 1991. évi XX. törvény 106. §-a felhatalmazza a művelődési és közoktatási minisztert a szakmai irányítás és ellenőrzés megfelelő intézményének létrehozására. Nem kívánjuk újra felállítani a tankerületi főigazgatóságokat, hiszen 50 év után az oktatásirányítás másféle szakmai tartalmat jelent. Valamiféle ellenőrzésre azonban feltétlenül szükség van, hiszen nélküle nincs minőség, nélküle a minisztérium nem tud felelni a közoktatásért.
Az ellenőrzést nem szabad rábízni kizárólag a vizsgákra, hiszen ha 6-8 év múlva csak a vizsgán derül ki a mulasztás, a diáknak senki sem tudja visszaadni az elvesztett éveket.
A szakmai ellenőrzés a pedagógusok és a gyermekek védelmét szolgálja azokban az esetekben, amikor a fenntartóval szemben kell érvényt szerezni a közoktatási érdeknek. Másfelől a fenntartóknak is szükségük van az intézménytől és a helyi érdekszövetségektől független szakmai felügyeletre, amelyhez adott esetben tanácsért, döntésüket megalapozó szakvéleményért fordulhatnak.
A közoktatási törvény holnap 11 órakor a Művelődési és Közoktatási Minisztérium sajtótájékoztatóján bemutatandó koncepciója nyolc, a köztársasági megbízottak székhelyén működő központi alárendeltségű területi oktatásügyi központ létesítését javasolja, amelyek feladata a miniszter törvényben előírt ellenőrzési és felügyeleti kötelezettségének ellátása. Ellátna továbbá néhány olyan, a tankerületi főigazgatóságok feladatköréből hiányzó feladatot – például a közoktatás helyzetelemzéséhez szükséges adatgyűjtések megszervezése, a pedagógiai szolgáltató hálózatok, mint például a nevelési tanácsadás felügyelete, vizsgák szervezése stb. –, amelyeket a közoktatás általános fejlődése ma már megkövetel, s amelyeket közvetlenül a minisztériumból sokkal drágábban és nehezebben lehetne megoldani.
A területi oktatásügyi központokat nem a pedagógusok ellen akarjuk létrehozni, hanem a legkiválóbb gyakorló pedagógusok bevonásával. Nyilvános pályázat alapján kívánjuk kiválasztani azt a néhány kollégát, aki főállásban lesz a munkatársunk, s ugyancsak nyilvános pályázaton szigorú szakmai követelmények alapján választanánk ki azokat, akik a tanítás mellett órakedvezménnyel segítenék a munkánkat szakértőként.
A megyei pedagógiai intézetek az iskolák munkáját támogató intézmények. Pedagógiai ismereteket, tájékoztatást, szaktanácsadást szolgáltatnak. Ezekre a szolgáltatásokra – hangsúlyozom: a szolgáltatásokra, és nem az intézmények fenntartására, hiszen arról a megyei önkormányzat mint fenntartó dönthet – a közoktatási törvény állami céltámogatást fog javasolni. Feltételezem, hogyha a megyék elégedettek a pedagógiai intézetek munkájával, továbbra is rájuk bízzák a szolgáltatások ellátását.
Arra a kérdésre, hogy a miniszter ágazati szakmai felügyeleti feladatait nem láthatnák-e el a megyei pedagógiai intézetek, a válaszom egyértelműen nem. Ugyanis a megyék maguk is intézményfenntartók, többek között a megyei pedagógiai intézetek fenntartói, a demokrácia alapelveivel ellenkezik, hogy a törvényességi felügyeletet az lássa el, akit felügyelnek.
A területi oktatásügyi központok feladata, és ennek megfelelően szervezete is eltér a korábbi tankerületi főigazgatóságokétól, és egyáltalán nem teszi feleslegessé a megyei pedagógiai intézetek működését, aminthogy nem teszi feleslegessé bizonyos központi pedagógiai szolgáltató intézmények működését sem. Valóban helyesebb lenne a területi oktatásügyi központokat az új közoktatási törvény bevezetése után fölállítani, de a felgyorsuló gondok arra figyelmeztetnek, hogy nem várhatunk addig. 1992-re 250 millió forintot irányoz elő erre a költségvetés. Ez a feladatokhoz mérve kevés, de reméljük, hogy nem kell túlságosan magas bérleti díjat fizetnünk a helyiségekért. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir