KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!
Igazán megejtő a képviselőnő tanácstalansága, hogy nem tudja, kihez forduljon ebben a kérdésben és az interpellációjával – de én szőrös szívű leszek ezúttal, és nem tudom ezt teljesen őszintének tekinteni, ezt a tanácstalanságot, annál is inkább, mert egy héttel ezelőtt történt nálam – ország-világ tudja – tárcaközi és érdekegyeztető megbeszélés ebben a témában; és ebből az SZDSZ-hez közel állókat sem rekesztettük ki.
Azt kérdezi a képviselőnő, hogy mi az oka a késlekedésnek. Mondjam-e a frakcióelnökség, az MDF-frakcióelnökség nyilatkozatának szavaival, amit az igazságtételi ügyekben nyilatkozott a frakcióelnökség? – A késedelem fő oka: az igazságtételben ellenérdekelt politikai és társadalmi erők ellenállása. (Taps a jobb oldalon.) Ugyanis a tárcánk által elkészített kormányrendelet-tervezetet már 1991. május 16-án megtárgyaltuk. Az egyeztetés során merültek fel az újabb igazi és álkifogások, mind az érintettek körére vonatkozólag. Például: miért csupán az antifasiszta ellenállók és az 1945-63 közötti törvénysértések áldozataira vonatkozó szabályozást hoztunk létre? Milyen elvek szerint akarjuk rendezni a politikai hátrányt szenvedettek sokkal tágabb körét? Vegyük-e tekintetbe a szociális helyzetet a nemzeti gondozás megállapításakor? A jogosultság elbírálásához milyen bizonyítékokat, valószínűsítéseket ismerjünk el, és milyen szerv illetékes ezek elbírálására úgy, hogy működése megfeleljen a társadalom igazságérzetének? Mi legyen az 1945. utáni antikommunista ellenállókkal? Szükséges-e összehangolni a nemzeti gondozottaknak és ellenállóknak adott juttatásokat a politikai jellegű kárpótlással? Hogyan szabályozzuk az országhatárok változásából, az ország kénytelen elhagyásából származó ügyeket?
Mindezek a kérdések erőteljesen előbbre vitték a semmisségi törvények körének teljessé tételét. Elkészült ezekben a kérdéskörökben az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényjavaslat, és azzal együtt kellett végiggondolni a nemzeti gondozásról, valamint a nemzeti ellenállási mozgalomban részt vevők elismeréséről és ellátásáról szóló törvénytervezetünk koncepcióját.
A tisztelt képviselőnő szavai eszembe idézik azt a –tisztelt Ház ugyanazon tájáról érkezett – múltkori vádat, hogy kicsavarjuk az özvegyek kezéből a száraz kenyeret.
Méltánytalannak és hangulatkeltőnek érzem a kérdését, mert állításával ellentétben nem áll, hogy az 1991. évi XII. törvény alapján azok sem kapnak nemzeti gondozási díjat, akik korábban kaptak. A hivatkozott törvény 2. §-ának (2) és (3) bekezdése ugyanis, az ott meghatározott körben, a nemzeti gondozási díjak egy részét azokra vonatkozóan, akik a két világháború között, illetőleg a II. világháború időszakában fasisztaellenes tevékenységük vagy a nemzeti ellenállási mozgalomban való aktív részvételük következtében rokkantak meg, továbbá az így mártírhalált haltak hozzátartozói számára pótlékként meghagyta, és a Nyugdíjfolyosító Igazgatóság ezeket jelenleg is folyósítja.
Ami pedig az interpellációnak Brusznyai Árpád és a többi vértanúnak még élő özvegye indokoltan kiemelt ellátását illeti, módunkban áll közölni, hogy a közeljövőben az Országgyűlés elé kerül az életüktől és szabadságuktól politikai okból törvénysértően megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényjavaslat, amely egyebek között az életüket vesztettek özvegyei részére egyszerre kifizethető nagy összegű – egymillió forintnak tervezett – juttatást tartalmaz. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir