ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm Áder János figyelmeztetését, amit sajnos nem tudok magamévá tenni. (Derültség és taps a kormánypártok részéről.) A Házszabály (Közbeszólás: Az egy dolog. – Derültség az ellenzék soraiban) nem mindenről rendelkezik külön. (Áder János közbeszól: Erről igen.) A Magyar Köztársaság Alkotmánya viszont kimondja, hogy Magyarország felelős, mégpedig a Parlamentnek felelős kormánnyal bíró parlamentáris demokrácia. (Zaj.) Ez két olyan alapelvet tartalmaz, amit Áder János – úgy gondolom – ugyancsak helyesel. Azt tudniillik, hogy parlamentáris demokráciában a Kormánynak nemcsak felelősséggel kell bírnia a Parlament iránt, hanem nyilatkozattételi lehetőséggel is. Ez a kettő együtt jelenti a parlamentáris kormányzati rendszer megvalósulását. (Közbeszólások: Akkor minek a Házszabály?)
Adott esetben tehát én, és reményem szerint minden elnök, úgy fog eljárni, hogy amennyiben a Kormány élni kíván a parlamentáris demokrácia ezen alapelvével, hogy általa meghatározott esetben nyilatkozattal akar a Parlamenthez fordulni, akkor ezt a nyilatkozattételt nem fogja megakadályozni. Köszönöm. (Taps a kormánypártok részéről.)
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a Kormány kivételes és sürgős eljárásban javasolja megtárgyalni "Az állami költségvetés 1992. évi irányelveiről" szóló tájékoztatót, valamint a "A helyi önkormányzatok 1992. évi címzett céltámogatási rendszeréről" szóló országgyűlési határozati javaslatot. A kivételes és sürgős eljárásról mindkét előterjesztésre vonatkozóan csak a jövő héten határozhat az Országgyűlés.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a bizottsági elnökök ma reggeli ülésén történt megállapodások alapján az 1991–92. évi vagyonpolitikai irányelvekről szóló országgyűlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a költségvetési, a gazdasági, a szociális és az alkotmányügyi bizottságnak.
A Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1989. évi 76. ülésszakán elfogadott okmány bemutatásának tudomásulvételéről szóló országgyűlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a szociális és az emberi jogi bizottságnak.
Az 1990. évi Ideiglenes Vagyonpolitikai Irányelvekről szóló 20/1990., illetve 12/1991. számú országgyűlési határozat módosítását indítványozó határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a gazdasági bizottságnak.
A szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a gazdasági és az alkotmányügyi bizottságnak.
Az 1996. évben megrendezendő világkiállításról szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a költségvetési, a gazdasági, az alkotmányügyi és a környezetvédelmi bizottságnak.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 1967. évi II. törvény módosítását indítványozó 3122-es számú törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a gazdasági, a szociális és az alkotmányügyi bizottságnak.
Kérem a fentiek szíves tudomásulvételét.
Engedjék meg, hogy mindezek után ismertessem mai ülésnapunk programját, amely… Igen, Pető Iván kér szót.
Felszólaló: Dr. Pető Iván (SZDSZ)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir