KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Full text search

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Országgyűlés! Nem a törvénytervezet expozéját szeretném most megtartani, hanem néhány szóval indokolnám a sürgősségi kérelem beterjesztését.
Ez év július 5-én a Világkiállítások Nemzetközi Irodájának párizsi közgyűlésén a magyar delegáció kérelmet terjesztett elő, hogy négyhónapos haladékot kapjon az osztrák lemondás utáni helyzetnek megfelelő akcióprogram kidolgozására. A közgyűlés Magyarország kérelmét jóváhagyta a világkiállítás 1996. évi egyedüli megrendezéséről, és egyszersmind megadta a négyhónapos haladékot.
Később a Világkiállítások Nemzetközi Irodájának főtitkára írásban közölte a magyar kormánymegbízottal, BIE-delegátussal a világkiállítási regisztrálás menetrendjét. Ennek megfelelően a BIE-nek, a Világkiállítások Nemzetközi Irodájának december 5-ei végrehajtó bizottsági ülésére a magyar kérelemnek tartalmaznia kell a Parlament határozatát a világkiállítás megrendezéséről, másrészt pedig a még nem rendezett – a világkiállítás helyszínével, témájával, finanszírozásával kapcsolatos – nyitott kérdésekre kíván választ. Egyszersmind közölték azt is, hogy a magyar kérelemmel párhuzamosan a végrehajtó bizottság december 5-ei ülése meghallgatja annak az ellenőrző bizottságnak a jelentését is, amely november 10-e után érkezik Budapestre, hogy itt, a helyszínen tanulmányozza a magyar kérelemben szereplő feltételek megvalósulását. Ezek után, december 5-én hoz határozatot a végrehajtó bizottság; ezt a határozatot december 15-én a végrehajtó bizottság elnöke, Ted Alainur a sevillai közgyűlés elé terjeszt.
Mivel a világkiállítások általános szabályzatában szerepel az, hogy a kérelemhez be kell terjeszteni a világkiállítás lebonyolításának a szervezeti rendjét is, ez a szervezeti rend viszont a világkiállítási törvénytervezetben szerepel, amelyet a magyar Parlamentnek jóvá kell hagynia – csak e jóváhagyás után lehet a lebonyolítás szervezeti menetrendjét a kérelembe véglegesen bedolgozni.
Mivel a Parlament július 2-án határozatot hozott arra, hogy a világkiállítási törvénytervezetet a Kormány szeptember 30-áig terjessze elő, a Kormány ezt szeptember 30-án reggel a Parlamentnek átadta, a törvénytervezetet és a megvalósulási tanulmányok összefoglalóját. A törvénytervezet és az összefoglaló – az idő feszítő ereje következtében – a főváros és a kormányzat közötti tárgyalások szerdán, 25-én este kialakult kompromisszumos állapotát tükrözi. Ez természetesen továbbra is annyit jelent, hogy ezek a tárgyalások még nem zárultak le végleg, várjuk a főváros közgyűlésének a végleges állásfoglalását ebben a kérdésben.
A Kormány természetesen továbbra is úgy véli, hogy az 1996-os expo az ország érdekeit szolgálja. 1996-ban egyébként a honfoglalás 1100 éves évfordulója alkalmából mindenképpen nemzeti eseménysorozatot kíván megrendezni – ennek lehet gerince az expo, amennyiben ezt a Parlament a világkiállítási iroda előírásának megfelelő határidőben elfogadja.
A Kormány természetesen semmiképpen nem kívánja a világkiállítást a főváros akarata ellenére vagy közreműködésének hiányában megvalósítani. Azonban még egyszer hangsúlyozni kívánnám, hogy ma még nem kizárt egy kölcsönösen előnyös megoldás és kompromisszum. Ennek reményében viszont a programnak, a Nemzetközi Kiállítási Iroda határozatainak megfelelően kell eljárnunk, és ezért kérem a sürgősséggel való tárgyalását a törvénytervezetnek. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir