DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, köszönöm a bevezetőt és köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés!
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az előttem lévő utóbbi két-három felszólaló visszatért ahhoz a témához, amelyet a Ház napirendre tűzött, vagyis a Zétényi Zsolt által benyújtott, elévülést szabályozó, illetve el nem évülést kimondó 2961-es módosító javaslatról tárgyal a tisztelt Ház.
Szeretném megállapítani, hogy szakszerű szempontból megcsodáltam az előadásokat, és a következő – laikus – konzekvenciát vontam le.
Fodor Gábor képviselő úr igen pontosan bebizonyította, hogy az előttünk lévő törvényjavaslat, amely a Btk.-t szándékozik módosítani, mennyire alkotmányellenes, mennyire ellenkezik a hazai jog gyakorlatával, és mennyire ellenkezik számos nemzetközi egyezménnyel, amelyet a magyar Kormány hivatalosan aláírt. Ezzel szemben a benyújtó, jogi szakértőkre hivatkozva, őmaga is szakemberként nyújtotta be módosító indítványát, törvényjavaslatát, valamint nem akárki, a Magyar Köztársaság igazságügy-minisztere azt mondotta szakmailag, hogy a Btk. módosítására jogilag, alkotmányilag lehetőség van, sem jogba, sem alkotmányba nem ütközik. Ebből következik, hogy most már eljutottunk odáig, hogy a tisztelt Parlamentre hárul az a tiszt, hogy eme szakmai értékeléseket meghallgatva, jónéhány erkölcsit is végighallgatva, amely helyenként csodálatos, remek színészi teljesítmény volt, más esetben remek szabadvers volt – kérem szépen előadva.
Engedjék meg, hogy én is valahogy az érzelmekhez szólva, de bizonyos szempontból abszolút erkölcsi normákat érintve szólhassak még egy-két szót az általam ismert rövidséggel.
A következő… az a közeg, amiben a bűncselekmény és a bűncselekmény-sorozat elkövetődött. Egyetlen egy bűnelkövető, hazaáruló sem mondhatja, hogy kérem, én akkor azt hittem, hogy egy jogállamot építek, mert 1956. november 4-én a szovjet hadsereg aljasul, gyáván, hitszegő módon megtámadta az alvó fővárost, az utána lévő hazai, erkölcsi, történelmi és nemzetközi közeg senkinek sem tette meg a lehetőséget arra, hogy bármilyen eszmével a maga számára mentséget kovácsoljon. Mindenki tudta, akinek a ravasz végén volt az ujja, avagy a herelehúzó zsinórt húzta meg – kérem szépen – a balassagyarmati patak partján, hogy ő bűncselekményt követ el, mocskos hazaáruló, egy külföldi megszálló országot szolgál ki, és a hazáját elárulja. Ez az alapállás, amiből ki kell indulni. (Taps jobbról.) Ha ezt az alapállást elismerjük, akkor azt a tényt rögzítettük, hogy a bűnelkövetők önnön maguk bőrükön belül, mert lelkükről ezek szerint nem lehet beszélni, sem kereshettek mentséget maguk számára.
Most másik: az elévülésről. Kérem, a világon – laikus módon állapítom meg – beszélnek elévülésről és el nem évülésről. Hát kérem szépen, az elévülésnek vannak ugye időkategóriái, de van egy, amit érintett Hasznos Miklós képviselőtársam, hogy a bűnösnek nem járhat az elévülés időszakában glória és dicsőség. Tudniillik, ha valaki szerelemféltésből megölte imádott asszonyát, és elmenekült a radványi sötét erdőbe és bebújt egy barlangba, ott lehúzott 15 évet a börtönben, embertől, társadalomtól félrevonulva és a büntetés által el nem érhetően, tehát nem lehetett jogilag felelősségre vonni, de ő maga magát megbüntette, 15 évre kizárta magát a társadalomból. Piknikus szép emberből aszott aszkéta lett, ateistából istenfélő lett, tehát keresztülment azon a katarízisen, aminek alapján joga volt a társadalomnak és a jogszolgáltatásnak megbocsátani, de ezek az urak nem mentek keresztül ezen a katarízisen… (derültség) …, ezek az urak szocreál hazaérdemrendet kaptak, kitüntetéseket kaptak, beutazták a világot, milliomosok lettek és a holnap hősei milliós, összerabolt vagyonuk alapján. (Taps jobbról.)
A társadalom, a magyar nemzet és a magyar holnap erre kér megnyugtató választ ettől a Parlamenttől. A Parlamentbe küldött képviselőknek, akik szavazás alapján foglalják itt helyeiket, és felelősséggel tartoznak választópolgáraiknak, ha listás képviselők, pártjukon keresztül a választópolgáraiknak, az a kötelességük, hogy bármennyire nehéz döntés elé állítja őket a sors és a történelem és parlamenti képviselői minőségük, ebben a kérdésben hitük, lelkiismeretük és szakértelmük szerint döntsenek. Én ehhez a döntéshez kívánok a Parlamentnek józan megfontolást, és a magam részéről a benyújtott törvényjavaslatot – a megfelelő módosításokkal – elfogadásra ajánlom, de megjegyzést teszek arra, hogy a bíróknak ne adják meg a korlátlan megbocsáthatás és a korlátlan kedvezménynyújtás lehetőségét. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir