GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP) Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Elnök Úr! E délelőtti órán, a mai ünnepi hangulatban és midőn még annyi törvényalkotó feladat áll előttünk, megkímélem önöket érveim hosszas kifejtésétől.
Csatlakozó módosító javaslatokat nyújtottam be Szokolay Zoltán és Jánosi György képviselőtársaim módosító indítványaihoz. Módosító indítványaim nagyobbik része rendelkező jellegű cikkelyeket fogalmaz meg. Kisebb része bevallottan parlamentáris történelemírással kísérli meg korrigálni a parlamentáris történelemírás útján keletkezett műhibákat, félreértéseket. A javasolt cikkelyek az első részben azt a szándékot tükrözik, hogy a Szocialista Párt el van szánva arra, hogy a lehetséges mértékig, sőt talán azon túl is elszámoljon a néhai állampárt, a mindany-nyiunk örömére kimúlt valamikori állampárt vagyonával. Erre kötelezi őt a megalakulásakor, 1989. október elején meghozott saját döntése; erre kötelezi őt az 1989. november végi népszavazás; és végül erre kötelezi őt az újonnan megválasztott Parlament szóban forgó törvénye, illetve az ahhoz kapcsolódó módosítások, kiegészítések.
Ez utóbbi, mély fájdalmunkra és véleményünk szerint nem kis mértékben abszurd módon, nem csupán a rendszer kimúlása idején, tehát a 88–89-ben létező állampárti vagyon szerint, vagy másképp fogalmazva: a Magyar Szocialista Párt megalakulása előtti állapot szerint számoltat el bennünket, hanem visszamegy a régmúlt időkig, egészen a "fordulat évé"-nek becézett sztálinista naplementéig. Keserű szívvel, de elfogadtuk ezt a törvényi kötelezést, és elszámoltunk a vagyonunkkal. Ugyanakkor bevalljuk azt is, hogy szeretnénk már túllenni az egészen, és úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak a mi politikai érdekünk, hanem talán az egész magyar parlamentáris demokrácia politikai érdeke is.
Ide vonatkozó módosító javaslataim arra irányulnak, hogy az adatbeszerzés ellehetetlenülése, pótolhatatlan adathiány ne rontsa le az elszámoltatás hitelesítését. Javaslom, hogy a törvény kötelezze az állampárti vagyon szanálásában közreműködő állami szervezeteket is az elszámolásban való felelősségvállalásra. Javaslom továbbá, hogy a parlamenti párt elszámoltatásánál a Kormány ne vegye át az Országgyűléstől az elszámoltatás kellemetlen terhét. Egy kormány saját ellenzéke felett rendelkezési jogot aggályokkal kaphat csupán, és talán elkerülhető félreértésekbe manőverezheti magát.
Végül e körben javaslom, hogy az elszámolás fel nem róható, történelmi adathiányra visszavezethető lehetetlenségeinek megállapításakor az ilyen kérdésekben egyedül kompetens Állami Számvevőszék állásfoglalása legyen a mérvadó.
E különleges rendelkezések indokoltságát alátámasztja az is, hogy a pártállam, a múlt pártrendszer, az államszocializmus viszonyai között nem érvényesültek a jogállamisághoz méltó, jogrendi, elszámoltatási és egyéb más normák. Éppen ezért is kellett többek között, hogy ezt a rendszert elérje a vég.
Megjegyezni kívánom, hogy a költségvetési bizottság és az alkotmányügyi bizottság vonatkozó javaslatai erősen közelítenek a fenti körülmények méltányos és egyedül reális kezeléséhez.
Mint már utaltam rá, javaslataim kisebbik része némileg más természetű. E két pontban javaslom, hogy az Országgyűlés oszlassa el a törvényben általunk eredetileg is az Alkotmánybíróságnál kifogásolt, a demokráciára feleslegesen árnyékot vető félreértést, illetve hárítsa el, előzze meg e félreértés veszélyét. Az elszámolási kötelezettség politikai és törvényi megítélését itt nehéz szétválasztani. Ezt óriási mértékben befolyásolja az, hogy mind jogi, mind történelmi értelemben rendkívül sajátos szituációról volt szó. A Szocialista Párt kizárólag a rendszerváltás megismételhetetlen, történelmileg páratlan, különös körülményei között tekinthető egyfajta módon a régi rendszerhez kötődő társadalmi szervezetnek - ez az egyfajta mód az a bizonyos jogutódság.
Ez az a bizonyos jogutódság, amelyet a békés átmenet érdekében akkor külső és belső vitáink során fel kellett vállalnunk. A politikai szakítás és a jogutódlás 22-es csapdájába nem elsősorban saját balgaságunk miatt sétáltunk bele. Enélkül érvényét vesztette volna a három héttel azelőtt kötött nemzeti kerekasztal-megállapodás, veszélybe kerültek volna az abból következő sarkalatos törvények, és elviselhetetlenül nagyobb mértékben ellehetetlenült volna a szabad választások előkészítéséért felelős átmeneti Kormány pozíciója.
Tisztelt Képviselőtársaim!
Az említett két rendelkezés ezt a sajátos körülményt tisztázza, és leszögezi, hogy az elszámoltatás csak e sajátos történelmi körülményekre tekintettel vihető végbe. Tisztelt Párttársaink! Úgy hiszem tehát mégegyszer, hogy a világos lezárása e törvénynek, ez elszámoltatásnak a többi parlamenti párt érdeke is. Biztosak lehetünk abban is, hogy a következő években mindegyik párt el fog követni annyi hibát saját politizálásában, ami alapot adhat ahhoz, hogy a következő választási kampánynál a választási ellenfelek valós politikai tévedésekre építsék kampányukat, és nem kell majd foglalkoznunk egymás vélt vagy valós születési fogyatékosságaival.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir