ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egész röviden igyekszem összefoglalni a választ, hiszen nyilvánvalóan a törvény eredeti célja az volt, hogy a szervezetek, a törvényben felsorolt szervezetek minél előbb adjanak kielégítően számot arról, hogy hogyan gazdálkodtak a reájuk bízott jelentős közvagyonnal, és azokkal a szervezetekkel szemben kíván megfelelő szankciót alkalmazni, amelyek ismételt felhívás ellenére még azt sem igazolják, hogy miért nem tudnak eleget tenni a törvényben előírt kötelezettségnek.
Lényegében a vita nem kérdőjelezte meg a javaslat koncepcióját, a módosító indítványok valójában a végrehajtás módjára és a határidőkre vonatkoztak. Itt felmerült a kétharmados kérdés, amivel ezúttal külön nem kell foglalkozni. Nyilván, ha valaki megtámadja, alkotmánybírósági határozattól függ.
A felróhatósággal kapcsolatban; a polgári vagy büntetőjogi kategória: itt nem felelősségre vonás van, hanem csak megfelelő adatszolgáltatás, tehát éppen ezért a felróhatóság kérdésével kapcsolatos módosító indítványok elfogadását a bizottsági jelentésekkel egyezően nem javasoljuk. Voltak módosító indítványok, amelyek a Magyar Szocialista Pártra külön szabályokat kívántak alkalmazni, miután ez az eredeti elfogadott törvénnyel ellentétes lenne, tehát nyilván most már utólag ez a vitában szóba sem kerülhet.
Felvetődött, hogy az eredetileg meghatározott konkrét időpontok helyett az egyes feladatok sorrendjét egymásra épülő ésszerű határidők biztosításával határozza meg a javaslat. Éppen ezért az erre irányuló módosító javaslatokat a Kormány is elfogadásra javasolja.
Két módosító indítvánnyal szeretnék külön foglalkozni, miután a kiegészítő jelentésben az alkotmányügyi, törvényelőkészítő és igazságügyi bizottság 7/a pontként egy pontosító szövegezési módosító indítványt fogalmazott meg, tehát annyi különbség van a költségvetési bizottság és a dr. Géczi József képviselő úr által előterjesztett módosító indítvány között, hogy itt a fogalmazvány vagy a pontosítás – az adathiány pótolhatóságáról az Állami Számvevőszék nyilatkozik, tehát nem véleményez, hanem nyilatkozik. Ezt a módosító javaslatot a Kormány elfogadja, és a támogatását javasolja.
Szokolay Zoltán képviselő úr módosító javaslatával kapcsolatban, miután közölte, hogy az MDF-frakció ezt támogatja, a Kormány, az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság állásfoglalásával egyezően nemet fog rá mondani azért, mert az okirat csatolására – az Állami Számvevőszék nyilván, ha az adatszolgáltatás hiányos – hiánypótlás keretében fel fogja hívni az elszámolót. Tehát éppen ezért tartjuk helyesnek a költségvetési és az alkotmányügyi bizottságnak ezzel kapcsolatos állásfoglalását.
Az egyes módosító indítványokra a szavazás során külön-külön nyilatkozom, és kérem, hogy a Kormány által is elfogadni javasolt módosító indítványokkal együtt a tisztelt Országgyűlés fogadja el a beterjesztett törvényjavaslatot. (Gyér taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir