SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója: Elnök Úr! Eredetileg Torgyán József alelnök úr lett kijelölve a többségi álláspont ismertetésére, de nincs jelen, úgyhogy akkor átvállalom ezt a feladatot.
Az alkotmányügyi bizottság többségének az volt az álláspontja, hogy a tárgyalásunk tárgyát képező törvény nem érinti a párttörvényt, pontosabban: nem tekintendő a párttörvény módosításának. Ugyanis a kétharmad kérdése ennek kapcsán merült fel, nevezetesen: hogy az elszámolás meg nem ejtésének egyik szankciójaként a törvényjavaslat az illető szervezet költségvetési támogatásának felfüggesztését helyezi kilátásba, illetőleg rendeli el.
Ennek a rendelkezésnek kapcsán merült fel az a vélemény, hogy ez az egyik érintett, a Magyar Szocialista Párt esetében a párttörvénybe foglaltak, tehát a pártokról szóló törvényben foglalt rendelkezések módosítását jelenti, minthogy ez a törvény rendelkezik a pártok költségvetési támogatásáról.
Az alkotmányügyi bizottság többségi véleménye abból indult ki, hogy a jelen törvénytervezet megoldása a költségvetési támogatás felfüggesztéséről, nem pedig megszünéséről, nem az igény nullifikálásáról beszél. Ez a felfüggesztés nem érinti az érintett szervezet, vagy adott esetben az érintett párt jogát a megállapított vagy esetleg megállapítandó költségvetési támogatás igénybevételére, – csupán folyósításának felfüggesztését jelenti, azaz gyakorlatilag a kifizetését tartja függőben értelemszerűen mindaddig, ameddig az akadály el nem hárul, a hiányosság pótlásra nem kerül.
Ez a rendelkezés a párttörvény előírását semmiben sem érinti és a törvénytervezet nem is tartalmaz olyan passzust, amely a párttörvény valamelyik részének, valamelyik szakaszának módosítására irányul. Ebből következően az alkotmányügyi bizottság többségi véleménye az volt, hogy a kétharmados szabály alkalmazására történt felvetés nem megalapozott és a törvényjavaslat a jelenlevők egyszerű szótöbbségével is elfogadható.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir