SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés tavaly novemberben határozatban fogadta el az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank létrehozásáról szóló megállapodásra benyújtott határozati javaslatot. A megállapodást a hatályos jogrend szerint törvényben kell kihirdetni. A megállapodás rendelkezései megfelelnek a hasonló jellegű nemzetközi pénzügyi szervezetekkel kötött egyezmények szokásos tartalmának. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fő feladata az, hogy a közép- és kelet-európai országokban támogassa a piacgazdaság irányában történő lépéseket.
A tavaly e tárgyban hozott határozat kapcsán ismert önök előtt, hogy a bank kölcsönöket nyújthat egyedi vagy társfinanszírozásban magántulajdonban levő vagy állami vállalatok részére; befektethet a vállalatok alaptőkéjébe, elősegítheti magánvállalatok belföldi és nemzetközi tőkepiacokon való részvételét; különböző garanciákat nyújthat kölcsönökhöz, és kölcsönöket nyújthat infrastruktúra fejlesztésére. A bank tevékenységével jelentősen hozzájárulhat Magyarországon a piacgazdaság további építéséhez és egyúttal ahhoz a világpiaci integrációhoz, ami mindenképpen célunk.
Ezen intézménynek a magyar gazdaság fejlődésében betöltendő, kiemelt szerepére, illetve arra való tekintettel, hogy a megállapodás a vagyont, az adózást, a tisztségviselőket és az alkalmazottakat illetően kiváltságokat és mentességeket is tartalmaz, szükséges, hogy a megállapodást törvény hirdesse ki. Az erről szóló törvényjavaslatot benyújtottuk, s kérjük ennek az elfogadását.
Ugyanehhez a témához kapcsolódóan egy határozati javaslatot is benyújtottunk. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankról szóló elmúlt évi határozat kiegészítésére tesz ez a határozati javaslat javaslatot a Kormány részéről. Az országgyűlési határozat, az említett, az EBRD-t felállító, illetve ehhez csatlakozó országgyűlési határozat meghozatala idején a bank még nem működött, nem volt ismeretes, hogy eszközeit milyen jogi dokumentumok alapján nyújtja a kedvezményezetteknek.
Az elmúlt hónapok során világossá vált azoknak a jogi dokumentumoknak a tartalma, amelyek alapján a bank szerződéses kapcsolatba léphet a nem versenyszférába tartozó szervezetekkel. Ezekből kitűnik, hogy az államokkal létrehozott szerződéses kapcsolatokra a nemzetközi közjog az irányadó. E jogviszony megegyezik a nemzetközi pénzügyi intézményekkel, többek között a Világbankkal létesített szerződéses kapcsolataink jellegével. Indokolt ezért, hogy az EBRD-vel folytatott szerződéskötéseink során más nemzetközi pénzintézetekkel azonos gyakorlatot kövessünk – ez pedig azt jelenti, hogy a megkötendő megállapodások létrehozásáról és azok végrehajtásáról a magyar állam részéről a Kormány legyen jogosult gondoskodni.
Tekintettel arra, hogy kölcsönfelvételi tárgyalásaink az EBRD-vel számos területen előrehaladott szakaszba léptek, kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott határozat kiegészítését is fogadja el. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir