ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója:
ZSUPOS LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint ismeretes, a törvényjavaslat tartalma az elbocsátott dolgozó végkielégítésének mértékére vonatkozik. Ennek megfelelően a Kormány – mielőtt az előterjesztést benyújtotta – konzultált a különböző érdekképviseletekkel, és a törvényjavaslatban foglaltak a két oldal közös megegyezésének az eredményei.
Meg kell említeni, hogy szintén e törvényjavaslatra vonatkozóan a végkielégítéssel kapcsolatos átmeneti rendelkezések módosítására tett javaslatot Filló Pál és Paszternák László, az MSZMP képviselője is… (Zaj. Közbeszólások: MSZP.) …igen, ahogy az a tegnapi nap folyamán elhangzott, ők visszavonták az indítványukat.
Ezzel kapcsolatban csak annyit kívánok megjegyezni, hogy a bizottságban vita alakult ki, hogy melyik indítványt javasolja a gazdasági bizottság, és minthogy a Kormány által beterjesztett indítvány volt a szélesebb körű, így a gazdasági bizottság korábban amellett döntött, hogy a Kormány által beterjesztett törvényjavaslat tárgyalását támogatja. Ez megoldást nyert végül is azzal, hogy az előterjesztők visszavonták indítványukat.
Ezt követően az érdemi vitában egyértelműen megnyilvánult, hogy a törvényjavaslat aktualitása napjainkban éri el csúcspontját. Mivel a gazdaságban a bekövetkező és strukturális változások miatt növekvő ütemben kerülnek az emberek elbocsátásra, számukra fontos segítséget jelent a munkáltatóktól kapott végkielégítés, mely azon túl, hogy a kiesett keresetet pótolja, számításba jöhet mind az új vállalkozás anyagi bázisa is, megfelelő hitelkiegészítéssel együtt.
Mint ismeretes, a módosító javaslat szerint a végkielégítés mértéke, nagysága alapjában véve attól függ, hogy milyen hosszú munkaidőt töltött az illető egy adott munkahelyen. A beterjesztő szerint nem számít a munkaidőbe az áthelyezéssel bekövetkezett munkahely változás, ez ugyanis – szerinte – csak egy szűkebb vezetői kört érintene, azokat, akiknek megvolt a lehetőségük arra, hogyha munkahely változtatásra kényszerültek, áthelyezéssel kaphattak új lehetőséget. Más fizikai és beosztott munkakörökben az áthelyezésre ritka és kivételes alkalommal kerülhetett sor. Így az előterjesztő szerint nem lenne célszerű a beszámítás, mert ezzel a korábban kivételezetteket részesítenénk előnyben.
Az ÉT álláspontja, melyet a gazdasági bizottságban Palkovics Imre fejtett ki, az volt, hogy az áthelyezéssel bekövetkezett munkahelyváltozást is be kell számítani a végkielégítésnél a munkaidő hosszába.
A vita lezárásaként a bizottság szavazott a módosító indítvány felől; 17 "igen" és 1 tartózkodás mellett a tisztelt Háznak tárgyalásra alkalmasnak találta az általános vitára. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir