MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Elnök úr, köszönöm a szót, igyekszem rövid lenni. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy érzékeljük, hogy a tisztelt Ház figyelme, ha lassan is, de egyre inkább a társadalombiztosítás irányába is fordul. Két indoka is van ennek a figyelemnek.
Az egyik, hogy a nemrég megkapott költségvetés irányelveiből már kiolvasható, hogy a jövő évi államháztartási mérlegben a társadalombiztosítási költségvetés több mint 500 milliárd forinttal részesedik, s ez arányaiban azt jelenti, hogy a központi költségvetés több mint felét kitevő kiadás és bevétel sorsáról beszélünk most éppen.
Méghozzá azon felének, amely döntő részben határozza meg lakosságunk anyagi helyzetét, közérzetét.
A másik ok miként azt a beterjesztés előzetes vitájában a bizottsági ülésen is elmondtam, hogy a kiemelt nyugdíjakról szóló törvényjavaslat után megint csak egy olyan jogszabály megalkotásához láttunk hozzá, amelyik teljességgel kidolgozatlan, nem található meg benne egy alaposan átgondolt és végigvezetett koncepció.
Úgy érezzük, hogy a társadalombiztosítási reform, de mondhatnánk a rendszerváltást is, amennyiben az előjelek ellenére képesek lennénk egy teljesen új rendszer következetes kidolgozására, alapkérdése, hogy tisztázzuk az alapelveket a központi költségvetés és a társadalombiztosítás feladat-megosztásában.
Tisztában vagyunk azzal, ellentétben Palotás képviselőtársunk módosító javaslataiban megfogalmazott lehetőségekkel, hogy nem lehet egyszerre fenntartani a társadalombiztosítási ellátások színvonalát és ugyanakkor radikális járulékcsökkentésért kiabálni.
A jelenlegi rendszerben, amely iszonyúan sokat vállalt magára, lehet ugyan, s kell is bizonyos korrekciókat tenni, de még ennek ellenére sem vállalható fel reálisan, hogy ebben az évtizedben radikális járulékcsökkentés érhető el. Ne feledkezzünk el arról, hogy a demográfiai folyamatok évtizedekre megkötik kezeinket, s a lakosság egészségügyi állapota is igen lassan változó állapot.
Az általunk elképzelt szisztémában, s ezért ezeket a módosító javaslatokat támogatjuk is, radikális feladat-csoportosítást kell végrehajtani, oly módon, hogy az állami szociálpolitika feladata legyen a bizonyos életkorban és élethelyzetben lévők számára az állampolgári jogon járó bázisjövedelmek garantálása. Ennek forrása alapvetően az állami bevétel, adóbevétel kell hogy legyen.
Úgy érezzük, hogy kényszerpályára kell helyezni a költségvetést a tekintetben, hogy vállalja fel ezeket a feladatokat, amelyeknek pénzügyi fedezetét ráadásul a társadalombiztosítási deficit miatt, amelyet változatlan körülmények között 92-ben 23 milliárd forintban, 93-ban pedig közel 50 milliárd forintban prognosztizáltak, hiánypótlásban egyébként is fizetnie kell.
A társadalombiztosításhoz tartozó ellátásokat nemcsak vertikálisan, hanem kockázat-típusok szerint is szétválasztani javasoljuk. Hosszú távú programok közé soroljuk a nyugdíjbiztosítást és az egészségbiztosítást, a rövid távúak közé a balesetbiztosítást és a családi ellátásokat. Támogatjuk mindazon módosító indítványokat, amelyek a háromszintű nyugdíjrendszerre épülnek, amely áll nyugdíjalapból, amely esetében megfontolandónak tartjuk a fokozatos költségvetési szerepvállalást, egy munkanyugdíjból és egy önkéntes biztosításra épülő nyugdíjrészből. Gondot kell fordítani ugyanakkor az önkéntes és a kötelező biztosítások közötti átjárás problémáira.
Hadd szögezzük le még egyszer: egy koncepcionálisan tiszta, világos, az elkövetkezőkben kompromisszumokat is tartalmazó, de a költségvetési feladatmegosztásban is elvi alapokon álló társadalombiztosítást szeretnénk, amely az államilag biztosított minimum-ellátásokra épülve rugalmasan képes követni a változásokat.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a baloldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir