JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Mindenekelőtt köszönöm a miniszter úr válaszát. Ez a válasz azonban újabb kérdéseket hozott bennem felszínre.
Az egyik ilyen kérdés az – a miniszter úr azt mondta, hogy miután a diákok megkeresték, ezután látott neki az oknyomozásnak -, hogy milyen problémákba ütközik a külföldi diákok magyarországi taníttatása. Vagyis akkor történt meg a problémák, gondok föltérképezése, amikor már javában egy folyamat kellős közepén tartottak a diákok, azzal az ígérettel, hogy felsőfokú tanulmányokat végezhetnek Magyarországon.
A másik ilyen nyitott kérdés bennem: elfogadom, hogy a miniszter úr végül is válaszolt a diákok problémáira május 23-án. Én a petícióból idéztem, ami szerint május 1-jén még nem kaptak választ. Gondolom, a petíciónak szerepe volt abban, hogy végül is mégiscsak kaptak valamiféle választ. A magyarázat számomra érthető részben, amit miniszter úr elmondott. Valóban jogszabályi hiányok vannak azon a területen, hogy külföldiek tanulhassanak Magyarországon. Ez viszont csak azt erősíti meg bennem, hogy egy végiggondolatlan folyamatba kezdett bele valahol valaki, valamilyen apparátus akkor, amikor elindította e diákok számára a tanfolyamot. Hiszen azt senki nem gondolhatta komolyan, hogy eredménnyel versenyeztetni lehet ezeket a diákokat a magyarországi hallgatókkal, mint ahogy azt sem gondolhatta senki komolyan, hogy megsértve az egyetemek és főiskolák autonómiáját, számukra kényszerként előírjuk állami úton, hogy bizonyos keretszámot mégiscsak vegyenek fel.
Ezeket a kérdéseket, problémákat jó előre tisztázni kellett volna, és akkor valószínűleg ma nem lenne az országban néhány – a létszámukat nem tudom ezek után pontosan megállapítani – olyan külföldi magyar nemzetiségű diák, aki – változatlanul az az érzésem– csalódott az egész folyamat után.
Éppen ezért a miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni. Abban a reményben nem fogadom el, hogy egy vizsgálat, további vizsgálat tisztázhatja ennek a folyamatnak a hiányosságait, megtalálja azokat a felelősöket, akik meggondolatlanul vitték bele ezt a 163 diákot ebbe a fölkészítési folyamatba.
Kérem a Parlamentet és az országgyűlési képviselőket, ők se fogadják el ezt a választ. Azt hiszem, ennyivel tartozunk a – még egyszer mondom: létszámukat ugyan nem tudom, de – jónéhány csalódott magyar nemzetiségű diáknak. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir