KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Bevallom őszintén, kicsit meglepett a képviselő úr az interpellációjával, hiszen nincs egy hónapja, hogy ugyanerre a kérdésre válaszoltunk Mádi László fideszes képviselő úr interpellációja körében.
Ezen túlmenően, ami az érdemi választ illeti, én tökéletesen egyetértek önnel abban, hogy a jelenleg hatályban lévő foglalkoztatási törvényünk sok vonatkozásban merev, bizonyos esetekben szigorú is a pályakezdőkkel kapcsolatban. Ennek legpregnánsabb példája az ön által is említett eset, amikor a pályakezdők munkanélküli járadékban részesíthetőségének egyik előfeltételéül szabta, hogy munkaviszonyban addig ne álljanak. Akkor, amikor ezt a törvényt megalkottuk, tisztának tűnt a jogi fogalom: pályakezdő az, akinek munkaviszonya nem volt. Az elmúlt közel egy év gyakorlata és a törvény végrehajtása azonban azt bizonyította, az élet képes olyan példákat produkálni, amikor az egyetemista akár egy hétig is – vagy ahogy ön fogalmazott: akár egy napig is – munkaviszonyban állt, akkor már elesett ettől a jogosítványtól.
E vonatkozásban tehát nem kívánom vitatni a törvény merevségét, ha úgy tetszik: hibáját, azonban ezt átlátván, a foglalkoztatási törvény módosítása megtörtént – legalábbis a Kormányon keresztülment. A módosítás egyik célzata éppen az, hogy kikerüljön a törvényből a pályakezdőkre vonatkozó ezen merev, diszkriminatív, megkülönböztető jelző, és az első munkába lépés nem kerül be az előfeltételek közé.
Ebben a vonatkozásban tehát határozott igennel tudok válaszolni, amikor ön azt kérdezi, hogy kíván-e a Kormány bizonyosfajta lépéseket tenni.
Szabadjon azonban tovább vinnem egy gondolattal a foglalkoztatási törvény módosítását. Ugyanis a módosítási javaslatok között szerepel az is, hogy a pályakezdők munkanélküli segélyében ne csupán a közép- és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán végzettek részesüljenek, hanem azok is, akik esti és levelező tagozaton, illetve a dolgozók középfokú iskolájában szereztek oklevelet, illetve bizonyítványt, és mivel korábban nem volt munkaviszonyuk, nem jogosultak a munkanélküli járadékra.
A segély igénybevételét kiterjeszteni javasoljuk azokra a fiatalokra is, akik helyhiány miatt az iskolarendszeren kívül tudják megszerezni első szakképesítésüket.
Mindezek alapján én azt hiszem, hogy a válasz érdemi és pozitív, hiszen egyértelműen kiküszöböli a módosítás az ön által nehezményezett törvényszöveget. Az, hogy ez mikor lép hatályba, minthogy törvényről van szó, következésképpen a Parlament munkájának eredménye kell legyen a hatálybalépés időpontja.
Mindezek alapján kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir