RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Igen, Elnök Úr!
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt interpelláló Képviselőtársam! Bár meggyőződésem, hogy a feltett kérdésre igen részletes, kimerítő és alapos választ kapott minden képviselőtársam, de szeretném hangsúlyozni ennek a válasznak őszinte, jószándékú és feltáró jellegét. A hangsúly az őszinte és tisztességes, feltáró jellegen van, mert ebben a kérdésben társadalmi közmegegyezés, társadalmi konszenzus nélkül nem lehet és nem tudunk jó döntéseket hozni.
A minisztérium és az ágazattal foglalkozó tárcák, miniszterek elsősorban és szándékuk szerint kizárólag szakmai kérdésként kívánják kezelni a Bős-Nagymarosi Vízlépcső és az azzal kapcsolatos hátralévő elbontási munkák kérdését, de – mint mondom – csak szándékuk szerint tudják végrehajtani, mert más elvek is érvényesülnek.
Az idő, amely eltelt azóta, a felkészülés ideje volt, és mint ahogy egy testkinövést, egy púpot nem lehet egyetlen kardcsapásssl levágni a szervezet egészének sérülése, veszélyeztetése nélkül, úgy ezt sem lehet – hogy úgy mondjam – hebehurgya módon, ész nélkül nekiugorva elvégezni, különösen nem akkor, ha ez nemcsak egy ország – Magyarország – érdekeivel egyezik, ugyanakkor más ország érdekeit esetleg az ő megítélésük szerint sérti.
És itt van az a nagy probléma, amelyre felhívnám az Országgyűlés szíves figyelmét. Mint mondtam, szándékunk szerint kizárólag szakmai kérdés ennek a létesítménynek az elbontása, de sajnos, szomszédainknál más érvek is érvényesülnek, és ezen a ponton a megegyezés, a konszenzus rendkívül nehéz.
Szomszédaink a nemzeti megvalósulás kérdésének is tekintik ennek az erőműnek a megépítését, mi szeretnénk ezt szakmai érvekkel, szakmai indokokkal meghiúsítani. Politikai érvek ellen szakmai kérdések és viszont nem túlságosan hatékonyak.
Kérem a tisztelt Országyűlést, hogy ezt a kérdést így is nézzék, és így kezeljék, mert különben nem tudunk hatékonyan és eredményesen tárgyalni partnereinkkel. Éppen erre a közmegegyezésre és éppen erre a bizalomra van szüksége a kormányzatnak; a lojalitásra abban, hogy ezt az ügyet egyszer s mindenkorra számunkra kedvező módon, jól le tudjuk zárni.
Ennek a gondolatnak a jegyében kérem az Országgyűlést a miniszteri válasz elfogadására. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir