ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt a dolog érdeméről szólnék – de csak néhány szót, nem szeretném a Ház idejét rabolni, hiszen még körülbelül egy óráig tartó szavazási procedúra áll előttünk – nem hagyhatom szó nélkül az iménti közjátékot, ami Dénes Jánossal kapcsolatban történt.
Arra kérném a tisztelt képviselőtársakat, hogyha az elnök netán valamilyen okból – fáradtságból vagy jóindulatból – olyan esetben is a Házszabály azon rendelkezéseit kívánja alkalmazni, amelyek az adott szituációra nem alkalmazhatók, akkor valamennyi képviselő felelőssége, azt gondolom, hogy a Házszabálynak megfelelő döntést hozzon. Ebben a konkrét esetben ugyanis nem adhattunk volna szót, és az elnök sem adhatott volna szót Dénes Jánosnak.
Úgy hogy kérném szépen, hogy a jövőben, hogyha valóban komolyan vesszük azt, hogy a Házszabály elsősorban ránk vonatkozik, a saját működési szabályunkat rögzíti, és nem akarjuk a Parlamentet felesleges és meddő vitákkal terhelni, a napirenden lévő kérdéseket megszakítani, talán azt meghagyjuk napirend előtti felszólalásokra, és azt is megpróbáljuk visszaszorítani, akkor talán hatékonyabban tudunk dolgozni. (Bekiabálások: Így van. Nem erről van szó. –Taps.)
A dolog lényegéről pedig csak néhány mondatot szeretnék mondani, mert úgy gondolom – történeti fejtegetést is hallottunk már, méghozzá színvonalas történeti fejtegetést, Szigethy István meglehetősen részletesen elemezte a törvényt, és egyébként is én úgy gondolom, hogy e törvény vitájával kapcsolatban a Parlament tulajdonképpen egy másik arcát mutatta vagy mutathatja akár a nyilvánosság felé, akár pedig saját magunk felé.
Ugyanis azt gondolom, hogy ritkán hangzott el olyan megállapítás vagy olyan értékelés, hogy alapvetően egy jó előterjesztést, egy magas színvonalú előterjesztést vehettek kézbe a képviselők, amely azokat a kívánt célokat, amelyeket az indoklás is tartalmazott, kielégítette. Megfelelő volt a döntéselőkészítés, és úgy gondolom, hogy az sem jellemző – ez egyedül a számviteli törvény esetében fordult elő –, hogy kellő előrelátással dolgozott a Parlament, tehát hagyott időt a felkészülésre, hagyott időt a végrehajtási szabályok kidolgozására a végrehajtó apparátus és a jogszabályt később alkalmazók számára is.
Azt gondolom, hogy mindenképpen a Parlament egy másik arcát mutatta. Erről azért érdemes talán beszélni, mert mindig inkább csak az indulatokról, az indulatos megjegyzésekről, a vitákról folyt szó, arról kevésbé, hogy vannak olyan kérdések, ahol igenis konszenzussal születik meg a döntés, és ahol nincsenek ilyen indulatos viták, hogy a terjesztett módosító indítványokkal kapcsolatban is nagyon könnyen, viszonylag kevés vitával sikerült konszenzusra jutni kormánypártnak, illetve Kormánynak és a módosító indítvány előterjesztőjének.
Hogy a törvényben vannak bizonyos bizonytalanságok, akár a közjegyzői önkormányzatok működésével kapcsolatban, akár a közjegyzői díjszabással kapcsolatban, azt gondolom, hogy ezek nem nagyon kifogásolhatók, majd működésük közben derül az ki, hogy ezek a rendelkezések időtállóak-e, vagy esetleg egy-két ponton korrekcióra szorulnak. De úgy gondolom, hogy alapvetően egy korszerű előterjesztés van előttünk, és ebben a formájában a frakciónk támogatja ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir