DÁVID IBOLYA, DR. (MDF)

Full text search

DÁVID IBOLYA, DR. (MDF)
DÁVID IBOLYA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! 1990 januárjában egy nagyon érdekes tanulmányt olvastam a Magyar Jogban. A címe az volt, hogy "Eretnek nézetek a közjegyzőség átalakításáról". Ezt a tanulmányt Bókai Judit írta.
A szakmai körökben kiváltott vihar és vita igazolta a tanulmány címét, hogy eretnek nézeteknek tűntek ezek a gondolatok még 1990 januárjában, és ma a Parlament törvényt hoz ezekből az eretnek nézetekből.
A közjegyzőségnek két típusa van; az angolszász típusú és a latin típusú közjegyzőség. A latin típusú közjegyzőség azokban az országokban fejlődött ki, mely országok az egész jogrendszerüket a római joghoz vezetik vissza. A közjegyzőség történetét is a római jegyzőségig szokták visszavezetni, bár a két intézmény között belső összefüggés nincsen. A jegyzőség elterjedésében legnagyobb része az egyházaknak volt, pontosan a római egyháznak. Kezdetben kizárólag, később pedig túlnyomórészt egyházfiak voltak a jegyzők, jogosítványukat eleinte a pápától kapták, később a császártól, voltak országok, ahol esetleg mindkettőtől. Általános érvényű, országok határaitól nem korlátolt megbízatásuk, kiváltságaik voltak ezeknek a közjegyzőknek. A régi okmányok székhelyeket nem is említenek, pontosan ezért. Bullák, törvények kihirdetését tanusították a közjegyzők, béketárgyalásokat és békeszerződéseket mindig jegyzői közbenjárás mellett kötöttek.
Magyarországon a jegyzőségnek a mohácsi vészig teljesen párhuzamos volt a fejlődése a közép-európaival. Árpád-kori okmányaink már tartalmaznak jegyzőket, így a legrégebbi jegyzőről… (zaj, mozgás) , Köszönöm szépen a figyelmüket! …1055-ből van magyar feljegyzésünk, egy Miklós nevű főpapról, akinek a nevét a Tihanyi apátság alapító levelének szerzőjeként tüntetik fel.
A jegyzők hazánkban is papok voltak, püspökök és főurak íródeákjai, a király jegyzője pedig a kancellárja, főhivatalnoka volt. A jegyzők magánmegbízásokat is teljesítettek már az évezred elején. Az első ilyen magánmegbízású jegyzői okiratunk egy Barnabás nevű királyi jegyzőnek a végrendelete, melyet egy Margit nevű nő részére készített. Ezek az első jegyzői okirataink.
Eleinte az egyházak ezeket a megbízásokat, magánmegbízásokat többnyire úgy vállalták, hogy a javukra készítendő végrendeletek tartalmát fogalmazták meg ezek a jegyzők. Apostoli és császári jegyzőkről a XIII. század óta van a magyar történelemben említés. Megbízatással rendelkező jegyző szerkesztette azt az okiratot, melyben Csák Máté Róbert Károlyt királyul elismerte.
A modern közjegyzőség Magyarországon a XIX. században kezdődött el az osztrák minta alapján.
1949-ig egy hosszú fejlődésen ment át a közjegyzőség története, majd 1949-ben – mint ahogy az államtitkár úr is említette – államosították a közjegyzőket, beleolvasztották őket a bíróság szervezetébe, végül pedig még 1952-ben a rájuk vonatkozó jogszabályt is hatályon kívül helyezték.
Ebben az időszakban a jogtudomány a magántulajdon elhalását várta, az állami tulajdon felsőbbrendűségét hirdette, a népgazdaságot pedig tervutasításos rendszer alapján kívánta irányítani. A közjegyzői tevékenység minden részterülete a mai napig is tulajdoni és gazdasági viszonyokhoz kötött, ezért vált szükségessé a mai napokban a közjegyzői törvény módosítása, illetőleg megalkotása.
Portugália kivételével, Nyugat–Európa minden országában szabadfoglalkozásúként működnek a közjegyzők. 1990 nyarán az NDK-ban és Lengyelországban is megalakították a magánközjegyzőségeket. A magánközjegyzőség előnye, hogy a közjegyzőség, mint állalmi feladat, egybeesik a hivatás szabad gyakorlóinak érdekeivel. A közjegyzői szervezet reformja nem öncélú. Indoka, hogy a közjegyzőség betöltse igazi hivatását, képes legyen bekapcsolódni az európai integrációba szervezetét és szolgáltatásait is illetően. Ez a változás nem jár különösebb költségekkel, sőt a bírósági költségvetés tehermentesítését eredményezi, amennyiben a tisztelt Ház a törvényt elfogadja.
Ismételten azt szeretném kérni a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében, hogy szíveskedjenek a törvénytervezetet elfogadni azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatait szíveskedjenek támogatni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir