PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm, elnök úr. A jegyzőség intézményét tulajdonképpen egyik állam sem mondhatja kizárólagosan a magáénak. A magasan fejlett római jog volt az az alap, amelyre Európa művelt államainak jogszolgáltatása épülni kezdett és századok kellettek ahhoz, hogy a hivatalos ügyleteket írásba foglaló segédhivatalnokokból, az írnokokból, az előkelők magántitkárain, a tollvivőkön és a hivatalos jelleggel még fel nem ruházott közjegyzőkön át kifejlődjék a modern értelemben vett közjegyzőség.
A tabellionátus terjedése Magyarországon Nagy Lajos uralkodására esik. Elsőként a pécsi egyetemen oktatták az ars notarilist. A mohácsi vész után még pár évig a felvidéken még működtek ezek a tabelláriusok, ám ezt követően nyomukat nem találjuk sem a civil jog, sem pedig az egyházjog területén. Ennek feltehetően az volt az oka, hogy a mohácsi vész után a pécsi egyetem elpusztult, így századokon át tulajdonképpen nem is volt jegyzőképzés Magyarországon.
Az európai jogtörténetben új korszakot alkotott az 1803-ban elfogadott és Napóleon nevéhez fűződő törvény, amelyben a közjegyzők már saját hatáskörrel rendelkezve önállóan jártak el. Állandó székhelyük volt, a törvény illetékességi területet állapított meg számukra, a kinevezést a királytól vagy országos főméltóságtól kapták, és a megbízatás általában élethosszig tartott. A francia modell európai fejlődése nem ment keresztül minden országban, de az Osztrák-Magyar Monarchián erősen éreztette a hatását. Az 1874. évi XXXV. törvénycikk, majd az ezt módosító 1886. évi VII. törvénycikk Magyarország területén is meghonosította a mai értelemben vett közjegyzőség intézményét, és a Horváth Boldizsár, majd később Pauler Tivadar igazságügy-miniszterek nevével fémjelzett közjegyzői kodifikáció már megteremtette a mai értelemben vett közjegyzőség intézményét. Ennek lényege az volt, hogy a közjegyzőtől megkívánta az erkölcsi feddhetetlenséget, a magyar állampolgárságot, a magyar nyelv tökéletes ismeretét, a jogi szakképzettséget, valamint ügyvédi vagy bírói szakvizsgát; kizárta, hogy a közjegyzők más állást is betölthessenek, és legalább három-négy évi szakmai idő igazolását igényelte. Számukat és székhelyüket a közjegyzői kamarák határozták meg, de illetékességi területük külön nem került megállapításra – gyakorlatilag az állampolgárokat a szabad közjegyzőválasztás joga illette meg.
Ha megfigyeljük a most Parlament elé került jogszabálytervezetet, ezekből az elemekből nagyon sokat foglal magában. A fent említett két törvény időközbeni korszerűsítése és módosítása csak e jogintézmény fejlődését segítette elő, az alapokat nem érintette, így nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar közjegyzőség intézménye színvonalas jogi szolgáltatást testesített meg, igazodva az európai alkotmányos jogállamokhoz.
A most Parlament előtt lévő törvényjavaslat időszerűségéhez kétség nem férhet. Az 1949-ben államosított, a bíróságok szervezetében integrált közjegyzők tulajdonképpen a pártállam hivatalnokaivá degradálódtak. Az úgynevezett állami közjegyzők anyagi és erkölcsi elismerése nemcsak a gyengén fizetett bírákétól maradt el, hanem sokszor még azoknak a tanácsi előadóknak a bérétől is, akik a közjegyzői munkában csak közreműködők, másként fogalmazva: segédhivatalnokok voltak. A közjegyzők tekintélye csak formálisan érvényesült. Függetlenségük még szabályozva sem volt, ami azt jelentette, hogy konkrét ügyek intézésénél is utasíthatók voltak, és sajnos, ez a helyzet mind a mai napig fennáll. Én úgy gondolom, a jogállamiság megteremtődésének egyik feltétele, hogy a fent vázolt helyzet megváltozzék.
A szabadfoglalkozású közjegyzői intézmény létrehozása – pontosabban visszaállítása – általános társadalmi igényként merül fel. A körültekintő nemzetközi összehasonlítás egyértelműen igazolja, hogy az úgynevezett magánközjegyzői intézmény képes egyedül azoknak a jogi szolgáltatásoknak a biztosítására, amelyeket az állampolgárok a közjegyzőség intézményétől várnak. A magánközjegyzőség létrehozásakor különös gondot kell fordítani arra, hogy a közjegyzők szakmailag felkészült, erkölcsileg szilárd jellemek legyenek, mert a magánközjegyzőség csak így biztosíthatja az állam és polgárai számára a megbízható ügyintézést; ezen a területen a jogbiztonság megteremtése mind az államnak, mind pedig az állampolgároknak különösen fontos.
Úgy gondolom, a Parlament valamennyi képviselője előtt ismert, hogy a közjegyzői tisztség betöltése milyen sokirányú és alapos szakmai felkészültséget igényel. Az elmúlt negyven év igazolta, hogy a közjegyzői pályára túlnyomórészt azok mentek, akiket a pálya iránti szeretet vezérelt oda, hiszen anyagi boldogulást meg egzisztenciális érvényesülést keresők még tévedésből sem választották a közjegyzői pályát. Erre figyelemmel az a cél, hogy a szakmailag felkészült és túlnyomórészt nagy gyakorlattal rendelkező közjegyzők továbbra is a pályán maradhassanak, és helyüket ne foglalhassák el esetleg tőkeerős, de szakmailag alacsonyabb színvonalú szerencselovagok. A törvénynek és végrehajtási rendelkezéseinek olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a működő közjegyzők anyagilag biztonságban kezdhessék meg tevékenységüket, mert kiszolgáltatottságuk feltétlenül e fontos jogi szolgáltatás minőségét silányítaná. Nem lehet cél, hogy azok a közjegyzők, akik vállalták az elmúlt negyven év hátrányos helyzetét – gyakran a szakmai megaláztatást is –, olyan helyzetbe kerüljenek, hogy anyagi feltételek miatt elszegényedve kezdhessék meg hivatásukat. Nagyon jól tudjuk, hogy a magas bérleti díjak, a nyilvánvalóan igényes berendezési költségek, az iroda fenntartása, a rendkívül szigorú felelősségi szabályok és az ehhez kapcsolódó magas biztosítási díjak, a kamarai tagdíj, az alkalmazottak bére, a társadalombiztosítási járulékok és az egyre dráguló irodaszerek előzetes befektetést igényelnek.
Az igazságügyi kormányzatnak ügyelnie kell arra, hogy a magánközjegyzői irodák a feltételek megteremtéséhez olyan anyagi forrásokkal rendelkezzenek, ami nem jelent számukra elviselhetetlen terhet. Véleményünk szerint csak így várható el, hogy a magánközjegyzői irodák úgy alakuljanak és olyanná formálódhassanak, ahogy ez egy alkotmányos jogállamban szükséges.
A Kereszténydemokrata Néppárt véleménye szerint a Parlament előtt fekvő törvényjavaslat e fontos jogintézmény megteremtését képes lesz teljesíteni, ezért kérjük a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot – az indokolt módosításokkal – szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir