GERBOVITS JENŐ (FKgP)

Full text search

GERBOVITS JENŐ (FKgP)
GERBOVITS JENŐ (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Valójában nem kívántam hozzászólni, de ebben a jogi perpatvarban – azt hiszem – valamiről megfeledkezünk. Én Eörsi Mátyás képviselőtársamhoz csatlakoznék. Ha mi az eredendő rossz törvénynyel kezdtük volna azt kiütni, nekünk a kutyánk nem volna sánta most, hiszen Lakos képviselő úr a szabadon választott Parlamentet vádolja, hogy egy tulajdonhoz mer hozzányúlni, – a tulajdon jogát képviselő csak egy dologról feledkezik meg, hogy honnét származik ez a tulajdon? Nem az a csapat-e, amit ő képviselt, – nem ők vertek-e be bennünket ebbe a gyalázatos kolhozrendszerbe? A vő, aki a lovait mentve egy hétig az erdőben éjszakázott, a legényeik elmentek és hazahozták, – ezekről az értékekről hallott-e a képviselő? A "fenosz"-ról, a fel nem osztható közösségről? Bentmaradt a közösben – arról nem is beszélek, hogy milyen árban maradtak ott ezek az állatok, eszközök!
És ezek után odajutunk, – mélyen tisztelt Képviselőtársak – hogy az ominózus mese: a gazda, aki befogadta a vándort, végül neki kellett menekülni. Ez lesz a vége! Nos hát én azt hiszem, hogy ennek a törvénynek nagyon gyorsan kell elfogadásra kerülnie, még mentsük, amit menteni lehet, – mint Bogárdi képviselőtársam mondta, – hogy minél hamarabb túl legyünk egy bizonytalansági tényezőn.
Örök vitapartnerom Juhász Pál, aki joggal vitatja a munkanélküliség és az ott élő emberek sorsát. Csakhogy – mélyen tisztelt Képviselőtársaim – nem a marxista közgazdászok dicsekvése, ötlete volt-e az összehasonlítás már akkor is, hogy Magyarországon ilyen százalék a mezőgazdasági foglalkoztatottság, Nyugaton még csak ennyi, és az lesz igazán üdvös, ha minél inkább, minél gyorsabban leszorítjuk ezeket az arányokat. Nem tudom, hallottak-e az urak az újkígyósi tsz-elnök ömlengéséről vagy 20 éve a rádióban, hogy ő 300 tagot, meg 120 alkalmazottat pattra tett, vagy az a tsz-elnök, aki nekem dicsekedett: A takarmányt – barátom – legépesítettem és mehetnek a hőbörgők – hadd ne mondjam ki, hogyan fogalmazott ő!
Most ezek után hadd kérdezzem meg: ha a mi parasztságunk a kis joghézagokat, ellenőrzési hézagokat kihagyva nem vett volna fel minden elhagyott eszközt és lehetőséget, ezt a háttér-termelést nem építette volna ki, akkor ezek a sokat ajnározott nagyüzemek, amelyeket most sajnálunk, síratunk, amelyek eldobták az álattenyésztést, a zöldséget, a gyümölcs nagy részét, és nekünk most ebből az élelmességből van olyan ellátottságunk, hogy túltermelésben is vagyunk!
Elhiszem, hogy Palotás képviselőtársam nem tudja megértetni a nyugatiakkal. Én sem tudtam, sokat vitáztam, hogy megértessem. A tulajdonnal kapcsolatosan azonban valahogy nem vagyunk egy vonalban. Ön egyszer nagyon kiállt a tulajdon mellett. Azt is elfogadja, hogy ennek a származása bizony kérdőjelezett, és hadd kérdezzem meg én, hogy ezzel vajon el van-e intézve a tulajdonnak az eredete, vagy hányfajta magántulajdon lesz ebben az országban. A miénk, ami nincs, az önöké, ami van? Én azt hiszem, hogy ez nagyon igazságtalan, mert méltatlan lenne tényleg ez a szabadon választott Parlamenthez – mint ahogy Lakos képviselő úr mondta –, és én azt hiszem, mindezek után akkor szolgáljuk a nemes és jó célt, ha minél gyorsabban túlvagyunk ezen, és elfogadjuk ezt a törvényt. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir