LAKOS LÁSZLÓ, DR. a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója:
LAKOS LÁSZLÓ, DR. a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat nem alkalmas az általános vitára, és a gazdasági bizottság kisebbségének ezt a véleményét külön a Parlament elé terjesztjük.
A törvénytervezet a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogainak súlyos következményekkel járó korlátozása, ellentétes az Alkotmány szellemével, ellentétes a régi és a tervezett új szövetkezeti törvény koncepciójával is – az átdolgozott átmeneti szervezetekre, a versenytársakra érvényes törvények rendelkezéseivel egyaránt. Ilyen alapvető jogokban, mint a tulajdonosi jogok, még átmeneti időre sem iktathat törvénybe a Parlament csupán tiltást – amit a miniszter úr előterjesztése szerint belátható ideig nem biztos, hogy korlátozhatunk –, teljes leblokkolást és a gazdálkodók mozgásterének ilyen nagymértékű korlátozását.
A törvényjavaslat 1. §-a a társasággá alakulást kívánja lehetetlenné tenni és ezzel a valódi tulajdonosi érdekeken alapuló, valóban önkormányzó szervezetek kialakulását akadályozza meg. Konzerválja a jelenlegi szövetkezeti struktúrát, ezért teljesen felesleges és káros.
A 2. § a szövetkezetek tulajdonában álló ingatlanok elidegenítését és megterhelését tiltja meg egy nem létező törvény hatályba lépéséig. Nem tartva elegendőnek az érvényben lévő szabályozást, amely a szövetkezeti közgyűlésnek, tehát a tagok többségének személyes döntésére bízza, és állami vagyonellenőrző szervezetek véleménye alá vonja ezeket a tulajdonosi jogokat. Elfogadása esetén ez a szövetkezeti vagyon befagyasztása, ami az eredményes gazdálkodást lehetetlenné teszi.
A 3. §-ban leírt kizárás eltörlése ellen nem tiltakozunk. A fenti indokok alapján a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogainak a súlyos korlátozását jelentő törvényjavaslat általános vitára bocsátásával a gazdasági bizottság kisebbsége nem ért egyet, és erre kérjük a Parlamentet is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir