LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kisebbségi véleményt mondhattam el csak nyilván a napirend beterjesztésekor. Ettől részben eltér a saját véleményem és a frakció véleménye.
A beterjesztett törvényjavaslat címével és terjedelmével ellentétben nem a szövetkezetek gazdálkodásával kapcsolatos egyes ideiglenes szabályok elfogadásáról szól, hanem ahogy már elmondtuk, ez a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogainak drasztikus korlátozása, amit kénytelen vagyok elmondani, hogy szabadon választott Parlamentünknek kedvenc és végeláthatatlan törvényalkotási területe immár.
Vajon milyen célt kíván elérni a beterjesztő a törvényjavaslat megalkotásával? Az írásos indoklás szerint valódi választási lehetőség megteremtését, a valóban önkormányozó, illetve a tőketársaság között. Nos, ez a javaslat semmilyen választási lehetőséget nem kínál senkinek, még az eddigi állami ellenőrzésűt is megvonja, hanem csak tiltást tartalmaz, a szövetkezeti tagok tulajdonosi jogainak durva korlátozását.
Az indokolás egyéb részei éppen ennek az ellentmondásnak az alapján összefüggéstelenek – az írásos indokolásról beszélek elsősorban –, nincsenek ok–okozati kapcsolatban a törvény tárgyával, részben pedig nem felelnek meg a valóságnak. Az a tény, hogy számottevően megnőtt a szövetkezetek gazdasági társasággá történő átalakulása, önmagában ugyanis nem indokol semmit. Különösen e törvényjavaslat elfogadását nem, hiszen a tulajdonosok, közöttük a szövetkezeti tagok – természetesen még a most beterjesztett új szövetkezeti törvény tervezete szerint is – alapvető joga dönteni arról, hogy vagyonukat milyen gazdálkodási formában működtetik.
A társasággá átalakulás az indokolással ellentétben sajnos természetes következménye a szövetkezetek körül kialakított helyzetnek, a vezetés a múlt kövületeként megújulásra képtelen és életképtelen szervezetekként kezeli őket, a szövetkezeti tagokat tulajdonosi jogaikban ismételten korlátozzák, lehetetlenné téve ezzel a gazdasági versenyben az eredményes részvételüket, és a körülöttük kialakult bizonytalanság nem ideiglenes, hanem hosszú ideje tart, ami sok üzem számára végzetes a mezőgazdaság egyéb gondjaival együtt. Ezért természetes, hogy olyan szervezeti formát választanak, amelyben más gazdálkodókkal azonos jogokat élvezhetnek.
Nem felel meg a valóságnak az indokolásként ma már kétszer elhangzott rész, hogy az átalakulás esetén a szövetkezeti tag elveszíti a szövetkezeti vagyonból rá jutó rész felét, hiszen a vagyonkezelőnek kötelessége a tagok érdekeinek megfelelően kezelni azt a jelenleg érvényes törvények szerint is, és lehetőség van azt a jogos tulajdonosaikhoz visszajuttatni az átalakulás után.
A vagyon jelenlegi szabályozás szerinti mintegy tíz százalékának a sorsa pedig nem ellentétes, hanem éppen összecseng a szövetkezeti tulajdonról készülő törvénytervezetekkel.
Tisztelt Országgyűlés! Rossz, káros ez a törvény, mert megakadályozza a szövetkezetek átalakulását, kirekeszti őket az európai gazdaságba integrálódásból a társulással kapcsolatban, elzárja előlük a tőkebevonás lehetőségét, fizetőképtelenné válnak fedezet hiányában, és sajnos ez az ősz az első ilyen ősz lesz a mezőgazdaságban, és továbbra is bizonytalanságban tartja ezeket a gazdaságokat. Ezen túlmenően pedig pont a 2. § miatt kényszeríti őket arra, hogy a szövetkezeti törvény megjelenése után azonnal, ha úgy tetszik, gondolkodás nélkül átalakuljanak.
Ez a törvény csupán arra jó, hogy a kormánykoalíciónak további időt szerezzen a szövetkezeti törvény szerves részét képező átalakulási törvényjavaslat – reméljük, nem vég nélkül húzódó – kidolgozásához.
Ezért viszont nagyon drága ár a blokkolás, a tiltás, a gazdálkodók egy jelentős része mozgásterének durva korlátozása, ellentétesen az Alkotmány szellemével, a régi és az új szövetkezeti törvény koncepciójával és a versenytárs-gazdálkodókra vonatkozó szabályokkal. Bízom abban, hogy az Országgyűlés ezt a törvényjavaslatot nem fogadja el. Köszönöm a figyelmet. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir