MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF)
MIHÁLY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Sajnálom, hogy Lakos képviselőtársam kifáradt a teremből, de kérném szépen, hogy fáradjon be, mert szeretnék reflektálni az előttem tett szólására. (Lakos László bejön az ülésterembe.)
Említette Lakos úr, hogy a szövetkezeteknek kötelessége a törzsvagyon védelme abból a célból, hogy a majdan meghozandó átmeneti törvény során a szövetkezetek tagságát ebből a törzsvagyonból részesítsük. Evvel maximálisan egyet lehet érteni, csak sajnos a gyakorlat ez ellen szól, és sajnos vannak – néhány tsz-vezető esetében – olyan sanda elképzelések, amik teljesen más sorsot szánnak ennek a vagyonnak.
Szeretném ismertetni Lakos képviselőtársammal a Számadás legutóbbi számában közzétett interjú néhány mondatát: "Ahhoz, hogy a termelőszövetkezet tagjai valós tulajdonosokká váljanak, a tőke és a vállalkozási készség hiányában egyelőre inkább csak egyszemélyes kft.-ket szervezünk" – mondja egy szövetkezeti vezető. Evvel egyet is lehetne érteni, de az elképzelése a következők szerint módosul: "Ezek később többszemélyes társulásokká alakulnának…" – és most jön a lényeg – "…ha a tagság a törzstőkéhez való anyagi hozzájárulással is kockázatot vállal a tevékenység eredményeiért." Tehát úgy képzelik, hogy a törzstőkéhez, amit a szövetkezet tagsága hozott létre, ami ma is tulajdona a tagságnak, ehhez anyagi hozzájárulást várnak a szövetkezet tagságától ahhoz, hogy ez a kft. többszemélyes kft.-vé váljék. Ez – én úgy hiszem – mindenképpen maga ellen beszél.
Szeretném Király Zoltán képviselőtársam figyelmét felhívni arra, hogy Csongrád megyében több mezőgazdasági szövetkezet alakult át kft.-vé: Szeged térségében a szegedi Felszabadulás Termelőszövetkezet; a sándorfalvi Magyar-Bolgár Barátság Szövetkezet; a szentesi Felszabadulás Termelőszövetkezet; a hódmezővásárhelyi Rákóczi Termelőszövetkezet; a hódmezővásárhelyi Hódcsillag Termelőszövetkezet. Ezt csupán azért kívántam így ismertetni, hiszen itt Raskó államtitkár úr felé tett egy olyan kérdést, hogy ugyan, mennyi azoknak a szövetkezeteknek a száma – hiszen az ő megítélése szerint elenyésző –, amelyek élnek evvel a lehetőséggel. Én kapásból, csupán újságokból való ismeret alapján idéztem ezt a pár szövetkezeti nevet, de biztos vagyok benne, hogy országosan lényegesen, de lényegesen több ezen szövetkezeteknek a száma. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir