BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr, nem is tehetem meg, hogy ne válaszoljak és szívesen is teszem Ungár Klárának – bár azt gondolom, egy ilyen szakmai konzultációnak nem igazán a Parlament plenáris ülése a színhelye, de talán nem haszontalan.
Az árfolyam-politikában alkalmazott lépések, bárkinek a jogköre legyen is – még akkor is, ha a pénzügyminiszter és a jegybank elnökének közös jogkörévé akarja tenni a jegybanki törvény –, ha a Kormány és a jegybank közös jogköre lenne, akkor is körülhatárolható. Egészen másfajta árfolyam-politika tartozik egy recessziós gazdasági folyamatokkal küzdő ország pénzügypolitikájához, és egészen másfajta árfolyam-politika egy konjunkturális viszonyok között gazdálkodó országhoz. Hogy a kettő ne keveredjék, ezért a törvényben bizonyos alapelveket célszerű rögzíteni; egész világosan: recessziós viszonyok között fölértékelő politikát folytatni – öngyilkosság; konjunkturális viszonyok között leértékelő politikát folytatni – legalább olyan öngyilkosság; dinamikusan növekvő fogyasztói árak mellett, tehát egy inflációs periódusban, fölpörgetni a leértékelő politikát – oda vezet, ahol e pillanatban tartunk; olyan időszakokban, amikor nem a piacvesztés veszélye fenyeget, hanem ellenkezőleg, a túltermelés miatt óriási készletek halmozódnak föl, fölértékelő politikát folytatni – öngyilkosság…
Hadd ne folytassam tovább! Vannak alapelvek. Ezeket az alapelveket lenne célszerű rögzíteni a törvényben, hogy ezeket se a Kormány, se a pénzügyminiszter, se a jegybank elnöke ne léphesse át. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir