BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A helyi önkormányzatok 1991. évi céltámogatásáról szóló törvényjavaslatot különleges, sürgős eljárás keretében az Országgyűlés költségvetési, adó- és pénzügyi bizottsága megtárgyalta. A módosító indítványokról, a bizottság ülésein történt szavazás eredményéről a bizottság az Országgyűlést tájékoztatta. Ezek alapján került sor az 1991. évi céltámogatási törvényjavaslat jóváhagyására.
Ami az első kérdést illeti, több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat, amely folyamatban lévő alapfokú oktatási létesítmény megvalósításához igényelt központi támogatás 50%-át kapta amiatt, mert hiányzott a megyei önkormányzat vállalási nyilatkozata a korábban megígért megyei támogatásról. Akkor is hiányzott, hogy ha ennek formai vagy egyéb okai voltak. A bizottság ezzel egyetértett, és csupán Homrogd esetében javasolta a teljes összeg megadását. Azonban az Országgyűlés a bizottság Homrogdra vonatkozó javaslatát nem fogadta el.
Az országgyűlési képviselő urak által a kérdésben másodikként említett települések igénybejelentésével kapcsolatos módosítást a Belügyminisztérium nem tudja kezdeményezni. A képviselő urak által hivatkozott 600 millió forint az energiaár-emelés miatti lakossági többletterhek enyhítését szolgáló pénzügyi csomagterv részbeni forrása. Ily módon a kérdésben jelzett céltámogatási igények e forrás terhére nem finanszírozhatók.
Itt kell megjegyeznem, hogy a hivatkozott törvényjavaslatot időközben a Kormány visszavonta, ma délelőtt foglalt állást a tisztelt Parlament az ezzel kapcsolatos források ügyében.
Ezt kellett válaszolnom a képviselő uraknak. Hozzá kell tennem azonban azt, hogy ismervén a térség problémáit és ismervén az érintett községekkel kapcsolatos gondolatokat, valamint Homrogd ügyét, felelősséggel kijelenthetem, hogy az elkövetkezendő forráselosztásoknál ezt az igényt személyemben és a minisztérium egészét tekintve úgy vesszük figyelembe, mint az átlagnál nyomatékosabban kielégítendő igényt. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir