KOMOR SÁNDOR (MDF)

Full text search

KOMOR SÁNDOR (MDF)
KOMOR SÁNDOR (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az állami pénzügyekről szóló 1979. évi II. törvény alapján az Országgyűlés törvényt alkot az állami költségvetés – jelen esetben az 1990. évi költségvetés – végrehajtásáról. Ez a törvény képet alkot a Kormány egész évi gazdálkodásáról. A törvény megalkotásával jóváhagyjuk a Kormány éves gazdálkodását. Ennek érdekében meg kell említeni az 1990. év főbb gazdasági jellemzőit.
A korábbi évek stagnáló gazdasági fejlődése után 1990-ben a GDP 4,3%-kal, belföldi felhasználása több mint 5%-kal esett. Ez az év a felgyorsuló átalakulás éve volt: egyfelől az előbb említett csökkenés, növekvő munkanélküliség és gyorsuló infláció, másfelől a külső és belső pénzügyi egyensúly helyreállása; javult az ország pénzügyi pozíciója.
Jelentős tényezőként értékelhetjük, hogy sok év után először 1990 volt az az év, amikor a külső fizetési mérleg aktívumot mutatott. Ehhez hozzájárult természetesen az, hogy mintegy egymilliárd dollárral növekedett a külkereskedelmi áruforgalom, olyan környezetben, amikor visszaeső KGST-exoporttal számoltunk, s természetesen számoltunk az ezzel járó sokkal is.
Említést érdemel ezeken túl az 1989. évi költségvetés rekordösszegű hiánya, hiszen egyértelműen említeni kell ezt az 54 millárd forintos hiányt, mert ennek hatása az 1990. évben érezhető volt.
Ezen túlmenően említem a társadalombiztosítás feszítő helyzetét és a Valutaalappal kötött hitelmegállapodás következetes betartását. Természetesen az ország finanszírozhatósága érdekében erre óriási szükség és igény volt.
Nem utolsósorban szeretném említeni azt, hogy kormányunk több mint 18 milliárd forint deficitet örökölt az előző kormánytól az 1990. májusi állapot szerint. Pusztán megjegyezni kívánom, hogy a tervezett egész évi deficit ennek csupán a fele.
Ezeknek tudható be, hogy a költségvetés, kormányunk hivatalba lépése után, végig a figyelem központjában áll mind külföldön, mind a belföldi szurkolók és ellenszurkolók szemében.
Tisztelt Országgyűlés! Az előzőekben ismertetett környezettanulmány ellenére a költségvetés mérlege 1,4 milliárd forint hiánnyal zárt. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés csaknem egyensúlyba került. Ehhez az eredményhez egyértelműen szükség volt azokra a lépésekre, amelyeket a Kormány az elmúlt évben végrehajtott. Gondolok itt elsősorban az 1990. júliusában – a kormányunk hivatalba lépését követő hónapban – az Országgyűlés elé terjesztett egyensúlyjavító javaslatra.
Megítélésem szerint a Kormány ezzel helyesen lépett. Nem késlekedhetett az intézkedésekkel – ha csupán erre a bizonyos májusi 18 milliárd forintos deficitre gondolok.
Még egy dolgot említenék, mégpedig azt, hogy kísérleti év volt az 1990. év. Az Állami Számvevőszék jelentése is megerősít bennünket ebben a tudatunkban. Megismerhettük az önkormányzatok normatív támogatási rendszerének gondjait. Ez volt az Állami Számvevőszék életében is az első olyan év, amikor ellenőrzést végezhetett a részleteket illetően is. Teljes részletességű ellenőrzésre majd az 1991. évi költségvetés ellenőrzésekor nyílik lehetőség, hiszen az lesz az első teljesen nyitott, részletes költségvetés.
Ez, úgy gondolom, választ ad az Állami Számvevőszék jelentésében felvetett kérdésre, miszerint a finanszírozható célok nem kellően részletezettek.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék kitérni az Állami Számvevőszék jelentésének 8. oldalán jelzett problémára, amely szerint a Kormány nem kérte két esetben a Parlament felhatalmazását. Ez konkrétan a következő.
Az első: a lakásalap támogatására a Kormány a tervezett 42 milliárd 300 millió helyett 44 milliárd 500 millió forintot fordított, tehát 2,2 milliárddal többet a tervezettnél.
A másik: a számvevőszéki jelentésben említett tétel, a pártok támogatására fordított 778 millió forint a tervezett 700 millió forinttal szemben.
Tisztelt Országgyűlés! Erre a kérdésre a választ magának az Állami Számvevőszéknek a jelentése adja meg. A jelentés 1. sz. függelékében idézi az 1979. évi II. sz. törvényt, amely szerint – engedjék meg, hogy idézzem – "az olyan bevételi és kiadási előirányzatoktól, melyeknek alakulását az érintettek számának és összetételének változása befolyásolja, módosítás nélkül is el lehet térni."
Megítélésem szerint a lakástámogatást igénylők száma, valamint a pártok taglétszáma egyértelműen ebben a témakörben említhető, így, tisztelt Országgyűlés, az általam elmondottak alapján javaslom önöknek az 1990. évi zárszámadás elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir