PINTÉR ISTVÁN (FKgP)

Full text search

PINTÉR ISTVÁN (FKgP)
PINTÉR ISTVÁN (FKgP) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ígérem, hogy sokkal rövidebb leszek. Ilyen szónokok után már alig van olyan téma, amit érinteni kell.
Mint minden költségvetés teljesítéséről készített beszámolójelentés, úgy az 1990. évi, a Magyar Köztársaság költségvetésének a végrehajtásáról készített is a bevételek és a kiadások teljesítésén keresztül informál. Informálja a költségvetés végrehajtásáról készített beszámoló először is a végrehajtót – a Kormányt –, de informálja a Köztársaság minden állampolgárát, mivel mindenkinek szól, közvetlenül vagy közvetve mindenki címzett.
Ezt a költségvetést jóváhagyta egy Országgyűlés, és a zárszámadást egy másik Országgyűlésnek kell jóváhagynia. Ugyanezen feltételváltozások közepette történt a Kormány gazdálkodása is.
A költségvetési tételek teljesülése látszólag optimizmusra ad okot két szempontból: egyfelől, mivel az 1991-es költségvetés hasonló strukturális elemeket hordoz, tehát kiszámítható a teljesülés mértéke. Másfelől: bármely ország kiegyezne 20 milló dollár hiánnyal, ha az még a fél százalékot sem éri el a teljesülés vonatkozásában.
A helyzet nem ilyen egyszerű. Még akkor sem, ha ezt a költségvetést két Kormány teljesítette egy nagy társadalmi átalakulás időszakában. Bár statisztikus szemléletben, de az előirányzatok felhasználási és döntésjogi kérdéseit alaposan kielemzve az Állami Számvevőszék több ponton elmarasztalja a végrehajtás folyamatát. A kritikai elemek egy szempontnak, mint elemzési struktúra, mint a megvalósulás gyakorlatának, érvényre juttatásának oldaláról egymással megfeleltethetők.
Bírál egy költségvetés-végrehajtási gyakorlatot, mert annak tételei nem az előirányzatnak megfelelően alakultak, sőt jogi szempontok alapján is minősít, és helyreigazítás iránti javaslatait is elmondja. Ugyanakkor a javaslatok közül kimaradnak azok a makrogazdaság szintjén majd pozitívan ható – a gazdaságpolitika-megvalósulás gyakorlatában komplexen szükséges, közgazdaságilag megbecsülhetetlen – megoldások, amelyek a költségvetési egyensúly irányába hatva nemcsak egy mérlegszerű kimutatás formájában, hanem tartalmában is lényegesek.
A költségvetési előirányzatok teljesülésének vagy az előirányzattól való jelentős eltérésnek nincs önmagában elemzési szempontokból értelme. Ami viszont minősíti úgy a tervezést, mint a végrehajtást, illetve a gazdaság makroszintű történéseit, az az, hogy egy lakossági kiadásokból táplálkozó költségvetési bevételi tétel 150%-ra teljesül. Ugyancsak a belső gazdasági zavarokra utal az a jövedelemelvonási struktúra, amely a bankszférából von el nyereségadó jogcímén 48,5 milliárdot, ugyanakkor a reálszféra csak 257,8 milliárd forint összes befizetéssel részesedik. Jó lenne e két körülményt is figyelembe venni az 1992. évi költségvetés tervezetének elkészítésénél.
A költségvetésben megjelenő teljesítési tételek közül nem kerültek azok sem módosításra, amelyek az Országgyűlés hatáskörébe tartoztak volna. Ezzel a pénzügyi törvény súlyos jogsérelmet szenvedett. Formai és tartalmi hiba, hogy a Pénzügyminisztérium nem dolgozta ki a módosítási jogcímeket, és így nem mindenhol állapítható meg, hogy a felhasználási engedély jogalapja többletbevétel vagy átcsoportosítás volt-e.
A helyi tanácsok vonatkozásában zavaró körülmény volt a végrehajtás fázisában, hogy az előirányzatokat, azok állami támogatás részét a területi tanácsok vagy önkormányzatok határozták meg. Az 1990. évi költségvetés teljesítése és az 1991. év már érzékelhető, várható tényszámai az egyensúlytalanság mértékével együtt szintén figyelmeztető tényező 1992-re. Kevesebb állami feladatot a költségvetési terhek fölé! Csak annyi kiadási tétel vonatkozásában szabad felvállalni teljesítést, ami mögé reálisan felépül és kitölti a bevételi tartam.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bennem is felmerült, hogy fogalmazhatnék úgy, hogy ez a hajó már úgyis elment, nagyobb gond látszólag nem maradt utána, készüljünk a következő évi költségvetés elkészítésére. Vallom, hogy a legkisebb költségvetési vonatkozásában is alaposan, körültekintően kell eljárnunk a tervezés időszakában. Ahhoz azonban, hogy a költségvetés tervszámai konvergáljanak a tény vonatkozásában a 100% felé, alaposan elemezni kell a múltat, jelen esetünkben az 1990. évi költségvetési gazdálkodást.
Több olyan tétel, részlet és következmény van ebben az előterjesztésben, amely mint negatív tényező az 1991. évi költségvetési zárszámadásban nem lehet kritika tárgya. Ennek ellenére javaslom képviselőtársaimnak, hogy a jelentést, a Magyar Köztársaság 1990. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló határozatot fogadja el. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir