HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Full text search

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Egy látszólag jelentéktelennek tűnő törvényjavaslat fekszik előttünk az 1991. június 12-én benyújtott 2524-es számú, ami az 1972. évi ügyészségi törvényt módosítja.
A mindössze két szakaszból álló tervezet csupán az ügyészi állások betöltésének új módját szabályozza, a kinevezések helyébe a vezető beosztású ügyészeknél kötelezően érvényesülni fog a pályázati rendszer, és az alacsonyabb beosztású ügyészek esetében pedig lehetőséget ad a törvény a pályázatok kiírására.
A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja a jogállamiság és a nemzetközi gyakorlat követelményeinek sokkal inkább megfelelő pályázati rendszert, így ezt a javaslatot is. Jelentős előrelépésnek tekintjük, hogy az eddigi kizárólagos kinevezési rendszert felváltó pályázati rendszerben a pályázatok véleményezésére a beosztott ügyészek is jogosultak, a végkielégítés intézményének bevezetésével pedig valamelyest nő a pálya anyagi megbecsültsége is, ami az igazságügyi vonal egész területén nagyon indokolt lenne.
Nem egészen világos számunkra azonban az, hogy miért most került elénk e tervezet? A Kormányok az év hátralevő részére vonatkozó jogalkotási tervében ez a törvény a nagy fontosságú, az Országgyűlés munkaterhétől függően megtárgyalandó javaslatok között szerepel, a havi ütemezésből azonban hiányzik.
A törvény általános indoklásának (2) bekezdésében olvashatjuk, hogy elkészült és megtárgyalásra vár az ügyészség alkotmányos helyzetének, feladatkörének és működésének főbb elemeire vonatkozó kormányzati koncepció. Immár másfél éve működik az új Parlament és a szakmai szempontból rendkívül egyszerű, nyúlfarknyi terjedelmű, ám kétségkívül rendkívül fontos javaslatot az új legfőbb ügyész megválasztását követő néhány héten belül megtárgyalhattuk és elfogadhattuk volna, hogy az ügyészségeken is kedvező folyamatok vehessék kezdetüket. Ez sajnálatos módon nem történt meg.
Viszont ha már eddig várt ezzel a lépéssel az igazságügyi kormányzat, akkor talán érdemesebb lett volna az ügyészség átfogó reformjának munkálatait felgyorsítani és egy koncepcionálisan is új javaslattal előállni. Félő, hogy a jelenlegi jogalkotási ütem mellett hosszú hónapoknak kell majd eltelni, hogy az új koncepciót vitatni kezdje a Parlament. Ennek minden bizonnyal az is oka lehet, hogy a "nemzeti megújhodás" programjában semmilyen elképzelés nincs felvázolva az ügyészi szervezet átalakításáról, így csak mostanra sikerült talán valamilyen elképzelést kialakítani.
Végezetül engedtessék meg egy technikainak tűnő, de mégis érdemi megjegyzés. Sorozatban kapunk a Kormány által előterjesztett olyan törvényjavaslatokat, amelyeknek nincs hatálybaléptető rendelkezése. Ennek kivételesen ugyan van, de a pályázatok kiírására vonatkozó határidők helyét kipontozták, így ha módosítás nélkül támogatná a Parlament a javaslatot, akkor a pályázatok kiírása meghatározhatatlan határidejű lenne, a törvény e rendelkezései értelmetlenné válnának. Történt mindez annak ellenére, hogy a bizottsági ülésen ezt a problémát mi már jeleztük. Ismételten kérjük a Kormányt, hogy lássa el hatálybaléptető rendelkezéssel a törvényjavaslatokat.
E fenntartások hangsúlyozásával támogatjuk a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir