HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság jelenleg is még az átmenet korát éli a társadalmi, gazdasági és jogi élet egész területén. Miközben az igazságszolgáltatás és a közigazgatás intézményi rendszere átformálódóban van, velük párhuzamosan elkerülhetetlen az ügyészségi szervezetet érintő kérdések felvetése.
A tárgyalt törvényjavaslat ugyan nem ad feleletet arra a nagy koncepcionális kérdésre, hogy alkotmányosan az Országgyűléstől függő, vagy kormányzathoz kötött legyen-e az ügyészség a felügyeletet illetően. Erre bizonyosan a közeljövőben feleletet fog adni a tisztelt törvényhozás.
A jelen törvényjavaslat központi jelentőségét azonban most nem ebben kell látni, hanem az igazságszolgáltatáshoz szorosan kapcsolódó ügyészi szervezet függetlenségét erősítő egyik fontos biztosítékban, a tisztújítás elrendelésében.
Lényeges kihangsúlyozni, hogy az 1989-es alkotmánymódosítás óta az ügyészek nem lehetnek tagjai egyetlen politikai pártnak sem, és direkt politikai tevékenységet sem folytathatnak.
Nagyon fontos aláhúzni továbbá, hogy a sokszor ugyanazon épületben működő bíróságokra és ügyészségekre vonatkozó vezetői pályázatok egyidőben kerüljenek kiírásra. Az ügyészségi szervezeten belül előírandó pályázati rendszer egy nagy lépés az egyébként sajátos tevékenységénél fogva hierarchizált szervezet nyitottabbá tételében, demokratikusabb működési alapokra helyezésében.
Ez a törvényjavaslat elfogadása esetén közelebb hozhatja az Országgyűlés számára az ügyészség alkotmányos helyzetének, feladatkörének, működésének végső megoldását célzó törvény megalkotását. A szigorúan szakmai pályaalkalmassági szempontokra helyezendő tisztújítási rendszer az ügyészek valódi függetlenségét fogja erősíteni. Azt, hogy akár a törvényes rend, a jogszabályok vagy az állampolgárokat érő jogsérelmek orvoslása érdekében politikai kötöttségek nélkül tudjanak és merjenek fellépni. Reményeink szerint ezúttal nem fognak politikai szempontok érvényesülni az ügyészségi vezetők kiválasztásában, ennek előnyeit a politikai hullámverésektől távolmaradó ügyészségi vezetők sem fogják majd zokon venni. Az ügyészségek szerepkörüknek csak úgy tudnak majd a jövőben megfelelni, ha a vezetőik kiválasztásának rendje is áttekinthetőbb lesz, és kellő biztosítékok kiépítésével fog történni.
Az ügyészség jelentős generációváltás előtt áll, és az új előmeneteli és javadalmazási rendszer talán alkalmas lesz arra is, hogy a szakmai közvéleményben megnövelje a pálya iránti érdeklődést.
A Parlament előtt álló törvényjavaslat jelentős lépés az ügyészség jövőbeli hatáskörének, szervezetének új alapokon való átalakítása előtt, ezért azt a Kereszténydemokrata Néppárt részéről – a részletekben indokolt módosításokkal – elfogadásra ajánlom. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir