ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Mint az előbb említettem, a Kormány törvényjavaslatot nyújtott be a Munka Törvénykönyve módosításáról és a végkielégítéssel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről.
Emlékeztetnem kell azonban képviselőtársaimat, hogy ebben a tárgykörben korábban Filló Pál és Paszternák László képviselők a Magyar Szocialista Párt részéről már önálló indítványt nyújtottak be, amit a házbizottság múlt heti ülésén a tárgysorozatra felvételre javasolt.
Ezután azonban az aznapi – a házbizottsági javaslattal egyidejű – minisztertanácsi határozat értelmében a Kormány benyújtotta a maga javaslatát, amellyel kapcsolatban a házbizottság tudomására hozta, hogy ez az érdekegyeztető tárgyalásokon kialakult megállapodásra épül.
Ezek után a házbizottság ma rendkívüli ülést tartott, hogy állást foglaljon abban a kérdésben, hogy a korábban jelzett képviselői önálló indítvány vagy a Kormány előterjesztése kerüljön a tárgysorozatba. Az utóbbi a dolog természeténél fogva természetesen tárgysorozatba kerül annak idején. Minthogy azonban ezzel később ismerkedtek meg képviselőtársaim, a házbizottsági ülésen nem alakult ki egyetértés a tekintetben, hogy most a mai megszavazandó tárgysorozatban szerepeljen-e Filló Pál és Paszternák László képviselők említett önálló indítványa, vagy ebben a kérdésben egy későbbi időpontban határozzon a Ház.
Erre való tekintettel mint elnök azt a megállapítást kellett tennem, hogy a házbizottságban nincs egyetértés, a házbizottság a kérdésben megoszlott. Én a lehetséges megoldások közül azt a megoldást látom a legcélszerűbbnek és szabályainkkal összhangban állónak, hogy a Házat most állásfoglalásra kérem a tekintetben, hogy Filló Pál és Paszternák László képviselők ismételten említett önálló indítványa kerüljön-e be a mostani napi tárgysorozatunkba, vagy a kérdésben később döntsünk, amikor már a képviselők szövegszerűen megismerték a Kormány előterjesztését.
Ennyit kellett kissé körülményesen előterjesztenem, de hű akartam lenni az általam megismert tényekhez. Én sem voltam ott az elmúlt heti házbizottsági ülésen.
Fölteszem tehát a kérdést: kívánja-e az Országgyűlés a Paszternák–Filló-féle indítványt már az e heti tárgysorozatba emelni, vagy megvárja a Kormány indítványának megismerését? Aki "igen"-nel szavaz, az a Filló–Paszternák-féle javaslat mostani felvétele mellett szavaz. Most kérem állásfoglalásukat. (Megtörténik.) Köszönöm. Megállapítom, hogy az önálló indítványnak a mostani tárgysorozatra való felvétele nem nyerte el a többséget, 101-en szavaztak mellette, 100-an ellene, és 53-an tartózkodtak a szavazástól.
Tisztelt Országgyűlés! Arra figyelemmel, hogy az Országgyűlés tárgysorozatába vette az 1990. évi ideiglenes vagyonpolitikai irányelvekről szóló módosított, 20/1990. számú országgyűlési határozati javaslatot, felkérem az e tárgyban hatáskörrel rendelkező bizottságokat, hogy lehetőség szerint még a mai napon tárgyalják meg ezt az előterjesztést.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir