KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért kértem kivételesen napirend előtti hozzászólásra lehetőséget, mert az elmúlt héten a nekem tulajdonított nézetekkel, és ezzel kapcsolatosan a Magyar Demokrata Fórummal szemben olyan indulatos minősítések, igazságtalan értékelések jelentek meg, aminek kapcsán én kötelességemnek tartom, hogy néhány tényre felhívjam a tisztelt Ház és a közvélemény figyelmét.
Először: Augusztus 24-én és 25-én a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja kétnapos ülést tartott a Gellért Szállodában. A zárt ülésen írásos előkészítő anyagot kaptak a képviselők, amelyet a tanácsterem bejáratánál lévő és mindenki számára nyitott csarnokban vehettek át. Az anyagnak része volt egy általam készített, korábbi tevékenységünk eredményeit áttekintő, a politikai helyzetet elemző, a közvetlen feladatokat körvonalazó és néhány konkrét elképzelést is felvető, az MDF-képviselők részére készült, továbbgondolásra szánt tanulmány.
Másodszor: 11 nappal – mondom: 11 nappal – az anyag kiosztása után előzetes tudomásom és természetesen hozzájárulásom nélkül két napilap részleteket közölt az írásból, de mint több későbbi újságírói és politikusi megnyilatkozásból kiderült, az anyagot mások is megszerezték.
Harmadszor: Két nappal a sajtóban elkövetett indiszkréció előtt az SZDSZ frakcióvezetője a miniszterelnök úr két korábbi megnyilatkozására hivatkozva szükségesnek látta napirend előtt védelmébe venni a demokráciát.
Negyedszer: Csütörtöktől ellenzéki politikusok és újságírók egész sora szövegösszefüggésükből kiragadott mondatok alapján magyarázta félre a tanulmányomban megfogalmazott gondolatokat.
Ötödször: A támadássorozat csúcspontján az SZDSZ sajtótájékoztatót tartott, ahol a pártelnök kijelentette, hogy írásom mottója az lehetne, minden hatalmat az MDF-nek, és akinek ez nem tetszik, az reszkessen. Egyebekben megismételték a sajtóban már megjelent minősítéseket, továbbá kimondták azt, amit a frakcióvezető kedden a Parlamentben is érintett: veszélyben a demokrácia. Végül úgynevezett demokratikus charta aláírását javasolták azoknak, akik hajlandóak megvédeni az MDF-fel szemben a demokratikus alapértékeket.
A vád és a gyanúsítás otromba és méltatlan, cáfolja a programunk, szellemiségünk, egész eddigi tevékenységünk, szerepünk a demokrácia megteremtésében (zaj a balközépen) sőt politikai stílusunk is.
Ezért csak egyetlen bekezdést olvasok fel írásomból, amelyre természetesen elmulasztottak hivatkozni azok, akiknek célja hamis látszatok keltésével a magyar alkotmányos demokrácia stabilitásának megkérdőjelezése, a legerősebb kormányzópárt és frakcióvezetőjének befeketítése volt.
Az idézet: "Sajátos ellentmondás, hogy az MDF eddigi legnagyobb politikai hibája az 1989. november 25-i népszavazás bojkottja, amely a saját szempontjából csaknem katasztrofális volt, a többpártrendszerű demokrácia fejlődésére szintén jótékony hatást gyakorolt. A népszavazási akció csak az MDF bojkottjával együtt vezethetett olyan eredményre, hogy az SZDSZ és a FIDESZ a választásokon valódi alternatívaként jelentkezhetett az MDF-fel szemben, a választásokat követően pedig megakadályozta, hogy egyetlen párt, az MDF hegemon szerepre tegyen szert az új magyar demokráciában. Ennek hátrányait ugyan nap mint nap érezzük, de a többpártrendszerű struktúrára gyakorolt jótékony hatása aligha vonható kétségbe."
És végezetül egy megjegyzés: a megjelent kommentárokban, amelyek számolásával a két tucatot követően felhagytam, egy valami figyelemre méltó: egyetlen ellenzéki politikus nyilatkozatát sem olvastam, aki ennek az ízléstelen kampánynak az etikátlanságát szóvá tette volna. Nem lenne jó, ha az efféle eljárás a magyar politikában bevett szokássá válna.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir