PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm. Tisztelt Ház! Ha lehetséges, csak olyan röviden, amilyen rövid az előterjesztésem, összesen hat sor, indoklással együtt egy picivel több.
Tisztelt Ház! Úgy gondolom, jó lenne, ha napirendre tűznénk ezt a törvénymódosító javaslatot, egyrészt mert jó lenne, hogyha minden elénk kerülő javaslatot napirendre tűznénk, és nem tárgyalás nélkül kerülnének elvetésre a javaslatok, de azon túl, önmagában már az is indok, hogy ez egy olyan gyorsan megtárgyalható javaslat, hogy ha a Házszabály lehetővé tenné, akkor akár egyúttal lehetne most szavazni a napirendre tűzésről, az általános és a részletes vita összevonásáról, lezárásáról, és talán még szavazni lehetne a döntés tárgyában is… Félre a tréfát!
Úgy ítélem meg, hogy a kérdés azért nagyon fontos, mert két alkotmányos jog illetve kötelezettség, egy jog és egy kötelezettség ütközik össze a hatályos jogszabály kínálta joghézag alapján. Nevezetesen arról van szó, hogy a választójog – azt hiszem senki által nem vitathatóan – ütközik a honvédelmi kötelezettségek teljesítésének jogával.
Választói kerületemben az történt – és tudomásom szerint a közeljövőben erre másutt is lesz példa –, hogy települési képviselőt, önkormányzati képviselőt sorkatonai szolgálatra hívtak be. Ennek minden törvényes alapja megvan, tudniillik, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény nem tartalmaz olyan tilalmat, amelyet az országgyűlési képviselők megválasztásáról szóló jogszabály – nagyon helyesen mint garanciális jogszabályt – tartalmaz.
Javaslatom lényege az, hogy az önkormányzati képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, a nyilvántartásba vételt követően a választást követő napig, illetőleg önkormányzati polgármestert, települési polgármestert, illetőleg megválasztott képviselőt a választását követően ne lehessen sorkatonai szolgálatra behívni, illetőleg szolgálatát megbízatásának időtartamáig, el kelljen halasztani.
Én ehhez kérném a támogatásukat. Azt hiszem, különösebb indoklást nem kíván az a dolog, hogy valaki a választók adta felhatalmazásból fakadó jogait gyakorolni úgy, hogy sorkatonai szolgálatot lát el, nem képes.
Ami a sürgősséget illeti: nem szeretném, ha a jövőben jogi megoldás híján lenne, aki ilyen szerencsétlen helyzetbe kerül. Éppen ezért kérném, hogy a sürgősséget is szíveskedjenek megszavazni. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir