MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyes urak, illetve volt elvtársak, akik itt ültek, mielőtt mi idejöhettünk, most az általuk okozott nehéz helyzet miatti elégedetlenséget kihasználva, mielőtt a tőke beáramlana hozzánk, arra akarják felhasználni az elégedetlenséget, hogy még egy utolsó kísérletet tegyenek a hatalom megszerzésére. Thürmer úr és társairól van szó.
Sajnos, velük párhuzamosan halad, azonos húrokat pengetve dr. Torgyán József igen tisztelt képviselőtársam… (zaj, taps a jobb oldalon) … aki annak köszönheti népszerűségét… (emelt hangon folytatja) … hogy a bolsevizmus megakadályozott bennünket negyven éven keresztül, hogy a népünkkel foglalkozzunk, hogy kitanítsuk a politika fortélyaira és arra, hogy saját érdekei ellen ne döntsön a paraszt. Elnézést kérek, tisztelt Országgyűlés, ezért a stílusért, de meg akartam mutatni Torgyán úr híveinek, hogy ha akarunk, mi is tudunk így beszélni – csak ritkán akarunk, illetve nem akarunk. (Zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! 1942-ben beálltam azoknak a táborába, akik műveltebb falut, életerős népet, emberibb embert akartak. Az egész életünk ráment erre a küzdelemre. És amikor a sok börtön, szenvedés után, a nélkülözések után oda jutottunk, hogy végre van szabadság és demokrácia, akkor a rózsadombi villájából előjön egy úr, aki azalatt, amíg mi a börtönben szenvedtünk, és amíg nélkülöztünk és éhbérért dolgoztunk a szabadulásunk után, a Kádár-rezsim alatt a vagyont gyűjtötte, és most silány demagógiával be akar ballagni a hatalomba. Mert silány demagógia az, amit Torgyán József, igen tisztelt képviselő úr csinál. (Zaj.)
Itt van például a tolvaj és a kabát esete. Ez volt a legsikerültebb demagógiája. Tisztelt Országgyűlés! Éntőlem is ellopták egyetemista koromban a kabátomat – '42-ben a jogi egyetemen –, többünkét ellopták. A többieké meglett – az enyém nem lett meg. Nekem eszembe sem jutott, hogy kárpótlást követeljek a többivel szemben. De a gazdasági életben adva van például két kereskedő: az egyiknek megvan az üzlete, a másikét lebontották. Ha az egyiknek egy az egyben visszaadom, a másiknak nem adok semmit, akkor az a másik méltatlankodik – és joggal.
Azt is fölhozzák, igen tisztelt Ház, Torgyán igen tisztelt képviselőtársam mellett, hogy ő volt az a kisgazdapártiak közül, aki a legtovább kitartott a Kisgazdapárt eredeti célkitűzései mellett a föld tekintetében. Tisztelt Országgyűlés! Ez részben nem igaz, de ha egyszer van egy alkotmánybírósági döntés – ami nekem is nagyon fájt – és van egy megoldási lehetőség, akkor az eredeti álláspont mellett kitartani nem más, mint tisztességtelen politikai magatartás, haszonhajhászás, illetve népszerűség-hajhászás.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir