DRAGON PÁL (FKgP)

Full text search

DRAGON PÁL (FKgP)
DRAGON PÁL (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Valamennyien tudjuk, valamennyi párt hirdette a programjában a piacgazdaság kialakítását. Azt is tudjuk, hogy a piacgazdaság kialakításának egyik legfontosabb feltétele a monopóliumok felszámolása.
A monopóliumok felszámolásánál azonban figyelembe kell venni számos tényezőt. Interpellációmban a dohánygazdasággal kapcsolatban ezekre szeretném felhívni a figyelmet.
A dohánygazdasággal kapcsolatban idáig a költségvetés bevételi oldalára 1990-ben ez az ágazat mintegy 30 milliárd Ft bevételt juttatott. Ugyanakkor ismeretes az a tény is, hogy minden egyes forintban mintegy 70-75 fillér adóbevétel szerepel, tehát nem közömbös az államháztartás szempontjából, hogy ez az ágazat a privatizálás során hogyan fog alakulni.
Ez az ágazat mindig állami kezelésben volt, a jövedéki rendszer egészen 1949-ig jól működött. Nagyon fontos figyelembe venni azt is, hogy ez az ágazat nem sorolható az egyes ipari és kereskedelmi ágazatok közé, hiszen ez valójában a kincstári ágazatok közé sorolható, ilyen például a szesz, a bor és egyéb ilyen ágazatok. Nem kell különösen felhívni a figyelmet ennek a fontosságára. A privatizáció azonban megindult, elkezdődött. A nagy multinacionális világcégek a magyar dohánycégekkel már felvették a kapcsolatot, ezek a kapcsolatok, ezek a privatizációs folyamatok előkészítés alatt állnak. Tudvalévő azonban, hogy ezek nem azért köttetnek ezek a szerződések, hogy a piacaikat megosszák velük.
Várható az, hogy a magyar gazdaság itt csak egy puffer szerepet fog betölteni, vagyis azt, hogy ezek a cégek hasonlóan inkább a mi piacainkra kívánnak benyomulni, minthogy minket az övékére vinnének.
Javaslatom a következő: ne vonuljon ki a magyar állam erről a területről, hozzon létre állami részvénytársaságot. Ezen állami részvénytársaság által kibocsátott részvényekből lehetne finanszírozni az ágazatnak a beruházásait és az ágazat átalakítását hasznosabb, gazdaságosabb formákra.
Kérdésem miniszter úrhoz, hogy a minisztérium, a Kormány figyelemmel kíséri-e a dohánygazdaságban végbemenő privatizációs folyamatokat, elfogadhatónak tartja-e a részvénytársasággal kapcsolatos javaslataimat, vagy nem kíván beavatkozni a már kialakult privatizációs folyamatokba, ezáltal lemond állami bevételekről. Kérem a miniszter úr válaszát. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir