KARSAI PÉTER (MDF)

Full text search

KARSAI PÉTER (MDF)
KARSAI PÉTER (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Tudjuk és látjuk, hogy egyetlen év alatt hová jutott az egyik legjelentősebb álattenyésztési ágazatunk, a sertéshizlalás. A közel teljes értékesítési csőd és a hízlaló parasztság kétségbeesett helyzetének okait többé-kevésbé ismerjük már, hiszen eleget halljuk, olvassuk. De képtelenség ebbe beletörődni, s kegyetlenség azt hinni, hogy nincs kivezető út. Kell lenni.
Egy részről fennáll Közép-Kelet-Európa tízmillióinak húsigénye, sőt nem egy helyen éhezése is, másrészről a 120 kilogramm fölé nőtt sertések tízezreinek eladhatatlansága, és sajnos, máris jelezhetem Önnek, információm szerint egyetlenegy kilogramm gyapjú eladására sem kötöttek az átvevők szerződést az idei esztendőben, ami előrevetíti a juhtenyésztés-értékesítés nehézségét is.
Első kérdésem tehát ez: van-e már valami elképzelés a magyar termelők és a távoli fogyasztók közötti szakadék azonnali áthidalására, vagy a Parlamentünk és a Kormányunk iránti közbizalomnak maradék morzsáit is szélbe kell szórnunk? A monopolisztikus helyzetben lévő állatforgalmi és külkereskedelmi vállalataink tavaly lebonyolították az értékesítést, tavalyelőtt is, és azelőtt is. Akkor hogyan lehet, hogy az elmúlt fél évben teljesen megbuktak? Több a nehézség? Lehet.
De a fokozódó nehézségek közepette is kellett volna valami megoldást találni. Azért vannak a polcon. Önkéntelenül felmerül a kérdés: a prémiumosztáskor, a nyereségrészesedés bezsebelésekor legkevésbé szemérmes kereskedelmi igazgatók és osztályvezetők valóban alkalmatlanok lennének a váltásra, a szakadékáthidalásra? Vagy talán nem is akarják? Érdekük volna a termelőknek a végső elkeseredésébe hajszolása? Bizonyosak abban, hogy a teljesen elcsigázott ember feltétlenül csak önmagát fogja elemészteni?
Én nem hiszek a vállalatvezetőségek országellenes és tudatos szabotálásában, visszarendeződésre történő spekulációjában. De a tömegek, akik szenvednek miatta, azok hisznek!
Ezért a másik kérdésem: lehetséges volna-e valamiféle kivizsgálás, hogy megláthassuk végre, vezetői alkalmatlanság vagy tudatos kártevés-e a sertéshízlalók tízezreinek gazdasági és lélektani kétségbeejtésének az oka? S ha ez megtörténik, lesz-e valamiféle felelősségrevonás, s nem is kicsi, mert az anyagi, az emberi és a politikai kár óriási.
Egy éve éppen, hogy ezrek és ezrek reménykedve szavaztak rám Bács-Kiskun megye 10. számú körzetében, s hogy gratulálva, örömmel szorongatták a kezem. És most nem tudok az utcán vagy a dűlőúton úgy végigmenni, hogy néhányan, saját vérmérsékletüktől függő módon, ne tennének szemrehányást vagy ne vonnának felelősségre.
Tisztelt Miniszter Úr! Meg kell érteni, hogy az én bűntelen hitelvesztésem, a bennem való közcsalatkozás menthetetenül átháramlik a Kormányra, sőt az egész parlamenti demokráciánkra. Ezért emelem fel szavam, ezért várom – s ott a Bácskában is ezért várják – a sürgős, embert és igazságérzetet mentő válaszát. Köszönöm figyelmüket, s elnézést…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir